Pátek, 19. dubna 2024

Ekoznačka pro hotel? V Zátoni ji získat dokázali

Ekoznačka pro hotel? V Zátoni ji získat dokázali
Český Krumlov? Sympatický doplněk. Tak si Jedličkovi, sami bydlící v tomto historickém městě, před lety odpověděli na otázku, kde postaví nový penzion. Krumlov, plný turistů, jim do jejich plánů příliš nezapadal. Chtěli penzion se sportovně relaxačními službami, a k těm patří i klid a příroda.

Proto si vybrali polozapomenutou osadu Zátoň, ležící o dvanáct kilometrů dál proti proudu Vltavy. Jen místo původního penzionu s 15 pokoji dnes vlastní Sporthotel pro osm desítek lidí s kompletním relaxačním zázemím i kongresovým centrem pro sto lidí.

"Brzy jsme pochopili, že mají-li být takové služby na úrovni, musíme mít vyšší ubytovací kapacitu, aby se investice zaplatily," říká Ivo Jedlička. Ten je ve svých pětatřiceti už pár let šéfem rodinného hotelu, v němž pracuje i jeho manželka, sestra a otec. Spolu s nimi pak dalších 12 zaměstnanců.

Zelený hotel šetří náklady

Sporthotel je dnes jedním ze čtyř "zelených" hotelů, které se v Česku mohou pochlubit evropskou nebo českou značkou Ekologicky šetrný výrobek. Sám ji vlastní teprve od února. "Přišlo nám to přirozené se o ni ucházet. Chceme-li podporovat zdravý životní styl hostů, pak je logické, že jim nabídneme ubytování, které těmto parametrům odpovídá," vysvětluje.

Tzv. zelený hotel musí například alespoň 22 procent energie čerpat z obnovitelných zdrojů, nesmí k vytápění používat uhlí, musí mít odpovídající izolaci oken, svítit úspornými žárovkami. Omezen je i průtok vody kohoutky na 12 litrů za minutu nebo je zakázáno splachování všech pisoárů najednou. "Když jsme zjistili, že se musí splnit 78 bodů, měli jsme z toho obavy," tvrdí Ivo Jehlička. "Ale jak se ukázalo, ani nás to na "vícenákladech" příliš nestálo. Hlavně proto, že jsme hotel podobně od počátku budovali. Ekologická opatření ale nejdou proti ekonomice, protože šetří náklady. Hlavně u elektřiny, vody, papíru." Požadavků je tedy celá řada, některé lze splnit téměř bez nákladů, jiné jsou však finančně náročnější.

Klíčové jsou služby

Sporthotel je vytápěn tepelným čerpadlem. To bude od letošního léta přitápět přebytečnou energii i nově budovaný venkovní bazén. Host musí být také informován, že ložní prádlo se vyměňuje maximálně dvakrát týdně, případně pouze na jeho výslovnou žádost. Důležité jsou také osvětové cedule, které radí, jak třídit odpad, šetřit hygienickým materiálem nebo jak funguje veřejná doprava v okolí.

Ovlivní to klienty při jejich rozhodování, kde se ubytovat a strávit dovolenou? Podle Iva Jedličky bezesporu, protože místo pobytu a kvalita jeho okolí se pro turisty stávají stále významnějším vodítkem. "Stejně důležité jsou ale služby. Koupit si postel se snídaní je už dnes málo," vysvětluje. I to je jeden z důvodů, proč má Sporthotel ročně kapacity využité zhruba ze 75 procent.

Plných 60 procent přitom už tvoří stálá klientela. "Tedy lidé, vracející se do dvou let," říká Ivo Jedlička, vystudovaný strojař. Ani do budoucna ale na rodinném charakteru hotelu nehodlá nic měnit. Vyšší kapacita by ho připravila právě o tu rodinnou pohodu.

Vedle zátoňského Sporthotelu ekoznačku pro ubytovací zařízení vlastní ještě pražské hotely Adalbert a Residence Belgická a jihočeský autokemp Oáza u Třeboně.

Podle expertů přitom tuto značku čeká světlá budoucnost. "Tahle kategorie značení je v Evropě jedna z nejúspěšnějších," argumentuje Adéla Petrová z Agentury pro ekologicky šetrné výrobky, která pro ministerstvo životního prostředí ekoznačky spravuje. Agentura už eviduje další desítku českých zájemců. V Evropě značku zatím získalo 87 hotelů a 21 kempů. Jsou mezi nimi malé rodinné hotýlky v Irsku, ale také giganti jako Hilton.

Ivo Jedlička

majitel firmy ISEP, s.r.o.

Obor: cestovní ruch

Základní kapitál: 7 milionů Kč

Založení: 1996

Sídlo: Zátoňské Dvory, okr. Český Krumlov

Počet zaměstnanců: 16

Roční obrat: 35 milionů Kč
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů