Sobota, 20. dubna 2024

Environmentální management mohou zavádět i obce a kraje

V současné době je v systému EMAS v celé Evropské unii registrováno přes 5 000 organizačních jednotek
Environmentální management mohou zavádět i obce a kraje

Systém EMAS, neboli systém environmentálního řízení a auditu (Eco-Management and Audit Scheme) představuje jeden z dobrovolných přístupů, jimiž podniky či veřejné organizace ukazují svůj vlastní pozitivní přínos ochraně životního prostředí. Jedná se o preventivní nástroj, kterým lze dosáhnout souladu řízení aktivit organizace s řešením jejích negativních vlivů na životní prostředí. Výsledkem je jak pozitivní dopad na životní prostředí (snížení negativních vlivů), tak zvyšování ekonomických a manažerských efektů (úspora nákladů na suroviny, energie, likvidaci odpadů, poplatky apod.).

 

V současné době je v systému EMAS v celé Evropské unii registrováno přes 5 000 organizačních jednotek (v rámci cca 3,5 tisíce organizací). 187 z nich tvoří městské a obecní úřady, což představuje z hlediska počtu druhý nejvýznamnější sektor neprůmyslového charakteru. Doposud však nebyl registrován žádný z úřadů v nových členských zemích EU. Evropská komise se proto rozhodla realizovat a financovat projekt „COMPASS “ zaměřený právě na nové členské země EU-27.

 

Do projektu se zapojilo sedm zemí, ve kterých bude EMAS zaváděn v celkem 12 městech a obcích. V České republice se do projektu přihlásila hned tři města – Chrudim, Vsetín a Kopřivnice. Realizovaná environmentální opatření se zaměří především na čtyři oblasti: emise CO2, odpadové hospodářství, ozeleňování veřejných zakázek (green public procurement) a dopravu.

 

Kromě práce konzultantů s jednotlivými městy a obcemi proběhnou v rámci projektu v každé zemi dva společné semináře. První bude zaměřen na představení projektu a systému EMAS, včetně případových studií a praktických příkladů jeho zavádění. Cílem druhého semináře bude prověření zavádění systému v jednotlivých městech a obcích a hodnocení naplňování stanovených environmentálních cílů.

 

První z uvedených seminářů se uskuteční 10. 11. dubna 2007 v prostorách MŽP za účasti představitelů měst, konzultantů (společnost Global2Local), zástupců MŽP a Národní sítě Zdravých měst ČR.

 

Bližší informace o projektu a systému EMAS získáte od Pavla Růžičky, vedoucího oddělení dobrovolných nástrojů MŽP (pavel_ruzicka@env.cz) nebo na internetových stránkách Agentury EMAS www.cenia.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů