Pátek, 19. dubna 2024

Města chtějí po podnicích ekologické osvědčení

Města chtějí po podnicích ekologické osvědčení

Evropská i česká města a firmy požadují stále častěji, aby průmyslové podniky dokládaly, že jich produkty i výroba jsou ekologické a bezpečné. Podle Škody Electric (ŠE), významného evropského výrobce trolejbusů, bude do dvou let striktní podmínkou účasti v tendrech mezinárodně uznávané osvědčení. Dostaneme se lépe a rychleji k zakázkám, řekl Miroslav Šmiřák, šéf jakosti ŠE, která je od dnešního dne environmentálně a bezpečně řízenou firmou. Certifikáty ISO 14001 a OHSAS 18001 jí předali zástupci Det Norske Veritas (DNV), firmy z první evropské pětky v oblasti zavádění těchto systémů.
"Významní partneři považují za samozřejmé, aby jejich dodavatel neměli výpadky v kvalitě. Nově hodnotí výrobky podle toho, jak jsou bezpečné a šetrné k životnímu prostředí," dodal. Řada měst a firem, které chtějí trolejbusy nebo motory, si podmínky dává jako povinné, například Budapešť. Obchodníci přikládají do nabídek kopie certifikátů, které výrazně usnadní získání zakázky, dodal Šmiřák. Tlak EU na ekologii i bezpečnost práce je silný, například nedoporučuje určité materiály. Každý zákazník hodnotí své dodavatele, podobně jako ŠE své subdodavatele.
"Požadavky na systémový přístup k životnímu prostředí a k bezpečnosti je vyžadován většinou významných zákazníků jako je Alstom, Bombardier, Rotem, Vossloh Kiepe, Terex a Caterpillar," uvedl šéf ŠE Jaromír Šilhánek. Certifikát systému řízení kvality výroby (ISO 9001), který má ŠE od roku 1996, už považují odběratelé za standard.
Nová certifikace za stovky tisíc korun trvala 1,5 roku. Každý rok se musí obhajovat, po třech letech ji firma obnovuje. Ze skupiny Škoda Holding vlastní tyto certifikáty od podzimu Škoda Power, výrobce turbín. Škoda Transportation, výrobce tramvají, lokomotiv a vozů metra, ho získá v dalším roce, až se přestěhuje do nových hal.
DNV je nezávislá nadace z norského Hřviku. Má 300 kancelářích ve 100 zemích. Jejím posláním je ochrana života, majetku a životního prostředí. Od roku 1991 vydala v ČR a na Slovensku více než 900 certifikátů, zejména v oblasti řízení jakosti, životního prostředí, ochrany zdraví, bezpečnosti práce a kvality a nezávadnosti potravin.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů