Úterý, 23. dubna 2024

Mercedes-Benz Citaro s ekologickou značkou Modrý anděl

Mercedes-Benz Citaro s ekologickou značkou Modrý anděl

Od listopadu 2007 mohou nosit městské autobusy Mercedes-Benz Citaro se svojí novou dieselovou technologií BlueTec 5 pečeť jakosti „Modrý anděl“.

Technické předpoklady pro udělení této ekologické značky sdružením RAL a Spolkovým úřadem pro životní prostředí jsou splnění určitých kriterií jako hodnoty spalin motoru podle norem Euro 5 nebo EEV (Enhanced Environmentally friendly Vehicles), nízké emise hluku vně i uvnitř, nepoužívání látek poškozujících ozonovou vrstvu, nízký potenciál skleníkových plynů u chladiv, lakování bez těžkých kovů a méně než 130 gramů rozpouštědel na metr čtvereční. To je u autobusů Mercedes-Benz zabezpečeno jednobarevným lakováním, které může být navíc vybaveno fóliemi.

Získání značky „Modrý anděl“ je spojeno s několika podmínkami. Za prvé musí výrobce zažádat u udělujícího orgánu (sdružení RAL, Spolkový úřad pro životní prostředí, spolková země výrobního závodu) o úmluvu o užívání značky. Za druhé musí zákazník dodržovat stanovené požadavky na vozidlo po celou dobu užívání.

Modrý anděl je pečeť jakosti udělovaná již od roku 1978 mimořádně ekologickým výrobkům a službám. Tento ekologický znak vzniknul v roce 1977 a má tam, kde běžné výrobky zatěžují životní prostředí, zvýrazňovat ekologický vývoj a alternativy. Ekologická značka se propůjčuje výrobcům, kteří své produkty mohou takto označovat.

Již od roku 2002 jsou na žádost expedovány s ekologickou značkou „Modrý anděl“ autobusy na plynový pohon Mercedes-Benz Citaro.

Další informace o koncernu Daimler na internetu: www.media.daimler.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů