Čtvrtek, 28. března 2024

Cortec podporuje 'sustainability'

Některá slova se prostě přeložit nedají...
Cortec podporuje 'sustainability'
Cortec už dnes zná snad každý, kdo se aspoň trochu zajímá o přepravní balení a logistiku. Pravděpodobně žádná jiná firma nepředvedla za posledních deset let tolik tvůrčí invence ve vztahu k dočasné antikorozní ochraně jako Cortec Corp.

Termín "sustainability" je ovšem jiná kapitola. V různých variantách i jazykových mutacích ho asi znají i ti, kteří se nezajímají vůbec o nic. Je to velké mediální téma. V angličtině mnohoznačnost použitého termínu vyhovuje. Zachycuje nejen specifický ekologický aspekt, ale i související ekonomická a sociální hlediska. V češtině jsou dva přístupy: přímý a zjednodušený překlad, nebo zdlouhavý opis pokoušející se zachytit, co měl vlastně autor na mysli. Vraťme se tedy k názvu článku.

Mohli bychom napsat Cortec podporuje udržitelnost. Byla by to pravda a zároveň fikce. Co může být všechno udržitelné? Velikost, tvar, barva, konstrukce, cena, pracnost...

Je toho příliš mnoho. Tak pokus číslo dva - opis: Cortec podporuje únosné ekologické řešení přepravního obalu, které snižuje náklady na jeho produkci, zajišťuje dostatečnou ochranu výrobku v průběhu přepravy a skladování, nevytváří dodatečnou zátěž pro životní prostředí při aplikaci i likvidaci po skončení doby životnosti, umožňuje recyklaci nebo biodegradaci použitých obalových materiálů a v řadě případů využívá i obnovitelných zdrojů surovin. Pro název trochu dlouhé povídání. Zkrátit ho by znamenalo ztratit souvislý řetězec příčin a následků skrytý v jediném anglickém slově.

Vytvořit průmyslový produkt určený pro přepravní balení a logistiku, který by byl plně funkční ve vztahu k předpokládanému využití a současně zapadal do koncepce takzvaně trvale udržitelného rozvoje, je velmi složitý úkol. V principu by bylo ideální se obejít zcela bez obalu. Technicky je to možné a u větších průmyslových výrobků téměř stoprocentně realizovatelné. Použití dokonalejších materiálů a prostředků povrchové ochrany umožní přepravu a dlouhodobé skladování bez dodatečných energetických a materiálových vkladů do obalových prostředků a technologií. Strategie "nejlepší obal - žádný obal" může být platná. Jenže co nás to v konečném důsledku stojí? Ekologická zátěž při výrobě ušlechtilejších materiálů může být i několikanásobná. Recyklace nebo další využití po skončení doby životnosti výrobku se komplikuje. Zvyšuje se cena výrobku. Fyzická životnost výrobků přesahuje jejich ekonomickou životnost danou způsobem konstrukce a někdy i módními trendy. Může to znít jako paradox, ale je to tak. V průmyslu má dočasnost velký význam pro trvale udržitelný rozvoj. A to jsme ještě neuvažovali o přepravním balení polotovarů a dílů...

Výrobci přepravních obalů mohou ještě mnoho desetiletí zůstat v klidu. Jejich produkty svůj význam neztratí. Naopak. Význam přepravního balení roste a zvyšují se nároky na něj kladené. Kdo nesmí zůstat v klidu, jsou pracovníci vývoje u výrobců obalových materiálů. Trendy jsou jasné: - minimalizace spotřeby obalového materiálu, - snížení celkových nákladů na balení, - zvýšení ochranné funkce obalů, - jednoduchá evidence a kontrola v průběhu přepravy, - aktivní funkce obalu, - opakované použití, - recyklovatelnost použitých materiálů.

Čím tedy přispívá Cortec Corp. k dosažení těchto trendů? Vezměme to po řadě:

Minimalizace spotřeby obalových materiálů je dosaženo zvýšením kvality vstupních surovin a zdokonalením konstrukce přepravního obalu. Příkladem může být antikorozní kartonový box CorrTainer(r) oceněný v letošní soutěži Obal roku. Jde o plně recyklovatelný, rozložitelný a voděodolný kontejner typu "vše v jednom". Snižuje nebo zcela eliminuje potřebu využití dalších obalových prostředků a nabízí ekonomicky velmi příznivou ochranu proti korozi, která je zároveň šetrná k životnímu prostředí.

Snížení celkových nákladů na balení umožňuje například fixační fólie Cor-Pak(r) úspěšně používaná pro balení svitků i hrání plechů v mnoha světových ocelárnách. V poslední době se úspěšně prosazuje i při balení drátů. Díky tomuto materiálu se až několikanásobně sníží celková hmotnost obalu a současně se výrazně redukuje pracnost balení. Nesrovnatelně příznivější je i likvidace obalového materiálu při rozbalení u zákazníka.

Zvýšení ochranné funkce obalů je alfou a omegou pro všechny výrobky Cortec Corp. využívané v přepravním balení. Zatímco na počátku byla prioritou ochrana proti korozi, novým významným prvkem je i ochrana proti ESD. Špičkovým výrobkem poskytujícím obě možnosti je fólie EcoCorrTM. Tato fólie je navíc i biodegradovatelná.

Jednoduchá evidence a kontrola v průběhu přepravy není záležitostí výrobce materiálů, ale především věcí konstrukce obalu. Cortec Corp. nenechává však ani tuto záležitost náhodě. Licencovaným výrobcem a distributorem produktů Cortec Corp. je u nás společnost TART, s.r.o., která má nejen rozsáhlou praxi v dočasné antikorozní ochraně, ale také v řešení konstrukce přepravních obalů, včetně souvisejících strojů a ucelených technologií. Příkladem je její systém V.I.C.O vyvinutý především pro aplikace při přepravním balení.

Aktivní funkci obalu snad ani není potřebné zdůrazňovat. Všechny obalové materiály obsahující aditiva Cortec mají aktivní funkci. Snad jen jedna malá velká perlička. Smršťovací fólie MillCorrTM VpCI(r) je natolik pevná a účinná, že je s ní možné bez problémů konzervovat i deponovanou těžkou vojenskou techniku včetně letadel a tanků.

Opakované použití obalu je jedna z možností, jak snížit náklady na obalové materiály a zefektivnit logistické toky. Ani v tomto řešení nezůstala Cortec Corp. stranou. Obnovy aktivní funkce antikorozní ochrany lze velmi jednoduše dosáhnout pomocí vnitřních vložek nebo proložek z antikorozní fólie VpCI(r) 126, případně můžeme použít i antikorozní bublinkovou fólii, antikorozní papír nebo editory ve formě kapslí.

Recyklovatelnost materiálů je základním stavebním kamenem v procesech přispívajících k trvale udržitelnému rozvoji. U obalových materiálů by měla být samozřejmostí. V případě Cortecu tomu tak vždy bylo, je a bude. Hovoříme-li však o rozvoji, je to málo. Proto se Cortec Corp. stala průkopníkem ve výzkumu a výrobě biodegradovatelných materiálů. Stejnou cestou jde i TART, s.r.o. Nové materiály skýtají nové možnosti. Firmy, které nežijí jen v současnosti, ale myslí i na budoucnost, se je snaží využít již nyní.

AUTOR: Ing. Miroslav Brumovský
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů