Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČSA úspěšně prošly ekologickým auditem

ČSA úspěšně prošly ekologickým auditem

PRAHA (MEDIAFAX) - České aerolinie (ČSA) úspěšně absolvovaly mezinárodní certifikační audit ISO 14001 a obhájily tak nejvyšší ekologický standard. O výsledcích informovaly ČSA v úterý.

Certifikační audit proběhl od července do října ve dvou kolech. Audit prestižní mezinárodní organizace Det Norske Veritas byl zaměřen na letový a pozemní provoz, technickou údržbu letadel, výcvikové programy i prodejní a podpůrné činnosti.

ISO 14001 je celosvětově uznávaná mezinárodní norma, podle které je nastavován systém environmentálního managementu, neboli systém snižování dopadů a ochrany životního prostředí. Pečlivé zavedení požadovaných norem a systému tak společnosti pomůže s plněním legislativy v oblasti životního prostředí a motivuje společnost k neustálému zlepšování tak, aby její činnosti byly pro životní prostředí co nejméně rizikové.

Náročné mezinárodní standardy, jak je určuje ISO 14001, nesplňují zdaleka všechny letecké společnosti. V rámci aliance SkyTeam jsou držitelem certifikace kromě ČSA například Air France-KLM.

„Implementace tohoto standardu společnosti přinesla ucelený systém práce a soubor nástrojů v oblasti ochrany a minimalizace dopadů našich činností na životní prostředí. Zároveň se jedná i o zvýšení prestiže u našich zákazníků a obchodních partnerů," sdělil Jan Čejka, ředitel pro kvalitu a životní prostředí ČSA. "Certifikací naše aktivity v oblasti životního prostředí samozřejmě nekončí, již nyní se například musíme připravovat na nové evropské předpisy zahrnující do systému obchodování s emisními povolenkami i letecké dopravce,“ dodal.

Norma ISO 14001 je uplatňována již do roku 1996 a týká se těch environmentálních aspektů, na které organizace může mít vliv. Systémy environmentálního managementu dosáhly od publikování první ISO normy v roce 1996 značného rozšíření ve světě. V současnosti již má certifikaci přes 70 000 společností na celém světě. V České republice je držitelem certifikace ISO 14001 přes 1800 firem a organizací.

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů