Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená energie pro červený Vodafone

Zelená energie pro červený Vodafone
Mobilní operátor Vodafone charakteristický svojí červenou barvou se v běžném provozu snaží být stále "zelenější". "Přispívají k tomu jak naši zaměstnanci při každodenním chodu firmy tříděním odpadů či úsporou elektřiny při běžných činnostech, tak i velké projekty, například nákup Zelené energie nebo recyklace mobilů," říká Muriel Anton, generální ředitelka Vodafonu.

Vodafone je jedním z velkých odběratelů elektrické energie a chce prostřednictvím příspěvku na Zelenou energii podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie, a pomáhat tak životnímu prostředí. Celá skupina Vodafone se zapojila do boje proti globálním klimatickým změnám a dobrovolně se zavázala snížit do roku 2020 spotřebu energie o polovinu oproti fiskálnímu roku 2006/2007. Tento závazek oznámil generální ředitel skupiny Vodafone Arun Sarin v dubnu 2008. Část finančních prostředků ušetřených právě na spotřebě elektřiny bude směrována do Fondu Zelené energie Skupiny ČEZ.

V České republice sestavila společnost Vodafone tým, který má za úkol snížit spotřebu mobilní sítě, která tvoří čtyři pětiny celkové spotřeby elektrické energie firmy. Během posledního léta například mobilní operátor ušetřil dva tisíce megawatthodin elektřiny jen na rozšíření rozmezí teplot u klimatizačních jednotek.

Firma se také snaží dohodnout s ostatními operátory na sdílení sítě pro šíření mobilního signálu, což by mohlo snížit celkovou spotřebu energie těchto sítí až o polovinu. Navíc by se v České republice díky sdílení sítí mohl výrazně snížit počet základnových stanic, kterými všichni operátoři šíří signál pro mobilní telefony.

Generální ředitelka Vodafone Česká republika Muriel Anton považuje vztah zaměstnanců k životnímu prostředí za klíčový: Poslední interní informační kampaň byla z velké části zaměřená na ekologické chování zaměstnanců. Na varných konvicích, tiskárnách, ale i odpadkových koších se objevily nálepky s užitečnými informacemi. Například že vařit více vody, než potřebuji, je mrháním energie, nebo oboustranný tisk je šetrnější. Důsledně třídíme odpady a používáme fotobuňky jako spínače světel.

* Jak se vypořádáváte s dopady opotřebovaných mobilních přístrojů na životní prostředí?

Máme systém sběru nepotřebných mobilních telefonů a jdeme dál než zákon. Nabízíme lidem možnost odevzdat zdarma starý mobil, který pak odborná firma recykluje. Za každý takto donesený mobil věnujeme Nadaci Vodafone průměrně tři eura na konkrétní ekologické projekty.

* Proč jste začali přispívat na Zelenou energii?

Dlouhodobě usilujeme o to, aby naše činnost byla odpovědná a minimalizovala dopady na životní prostředí. Jsme velkým odběratelem elektřiny a chceme takto podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Navíc víme, že firmy, které se chovají ekologicky, upřednostňuje při koupi stále více zákazníků.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů