Pátek, 19. dubna 2024

Chateau Mcely a notebooky ASUS slavnostně převezmou ekologické certifikáty

Chateau Mcely a notebooky ASUS slavnostně převezmou ekologické certifikáty

Listopad je i letos, jako každoročně, vyhlášen Měsícem kvality. Součástí Národního programu kvality je i Národní program environmentálního značení a proto budou dnes v 19:00 Španělském sále Pražského hradu slavnostně předány dvěma firmám certifikáty, opravňující je k užívání ekoznačky EU nebo ČR.

 

Majitelé luxusního pětihvězdičkového hotelu Chateau Mcely, Inez a Jim Cusumano převezmou certifikát opravňující je užívat Květinu – ekoznačku EU. Všechny podmínky k používání ekoznačky splnili již loni v prosinci a ekoznačku tedy již téměř rok po právu využívají ve svém marketingu. Nyní tedy převezmou certifikát ještě oficiálně a slavnostně. Chateau Mcely je teprve druhým pětihvězdičkovým hotelem v celé Evropské unii, který se tímto oceněním může pochlubit. Hotel sídlí ve zrekonstruovaném zámečku, který původně patřil šlechtické rodině Thurn-Taxisů a nachází se ve středních Čechách nedaleko Mladé Boleslavi, v klidné oblasti Svatojiřského lesa. „Vedení hotelu dokázalo, že luxus a ochrana životního prostředí mohou jít ruku v ruce,“ říká Adéla Petrová z agentury CENIA, která má realizaci Národního programu environmentálního značení na starosti. Petrová zmiňuje kupříkladu skutečnost, že vytápění hotelu využívá obnovitelné zdroje energie, neplýtvá se materiálem, třídí se odpad apod.

 

Druhá oceněná firma pochází až z  Tchaj-wanu a převezme hned dvě ocenění. Firma ASUSTek jako jeden z nejvýznamnějších výrobců výpočetní techniky převezme certifikáty opravňující ji k užívání ekoznačky pro čtyři řady notebooků – N10, N20, N50 a N80, které  splnily náročné požadavky směrnice, jejíž kritéria jsou shodná v národním i evropském programu environmentálního značení. Notebooky budou tedy moci nosit jak ekoznačku Ekologicky šetrný výrobek, tak i evropskou Květinu. Špičkové notebooky, vybavené nejmodernější technologií, dokázaly splnit nejnáročnější požadavky z hlediska jejich dopadu na životní prostředí. Požadavky se týkají především spotřeby elektrické energie, životnosti, obsahu rtuti, elektromagnetického záření, ale i hlučnosti či zpětného odběru výrobcem.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů