Pátek, 19. dubna 2024

TNT Express ČR splňuje Směrnici EU o elektroodpadech

TNT Express ČR splňuje Směrnici EU o elektroodpadech

Společnost TNT Express Česká republika zpětně vybrala od svých zaměstnanců 5, 5 kg elektroodpadu na osobu a naplnila tak limit Směrnice Evropské unie o odpadních, elektrických a elektronických zařízeních. Sběr se uskutečnil ve spolupráci s firmou REMA Systém.

Sběr elektrospotřebčů, uspořádaný při příležitosti Dne Země, probíhal od 12. do 28. dubna na pobočkách TNT Express po celé České republice. Celkem se vybralo 1 370 kg elektroodpadu, každý zaměstnanec tedy v průměru přinesl 5, 5 kg. Směrnice Evropské unie o odpadních, elektrických a elektronických zařízeních přitom stanoví výši odděleného sběru na 4 kg na osobu za rok.

V rámci sběru elektroodpadu bylo také odevzdáno 52 kg baterií. U baterií je cíl pro sběr stanoven jako procentuální poměr z nových baterií uvedených na trh v České republice. Vzhledem k odevzdanému množství překročili zaměstnanci TNT Express tuto hodnotu téměř trojnásobně.

Odevzdané elektrospotřebiče budou zpracovány ve specializovaných firmách. Řada z těchto společností jsou chráněné dílny zaměstnávající spoluobčany se sníženou pracovní schopností. Po oddělení částí, které vyžadují speciální nakládání (např. nebezpečné nebo cenné součásti) budou zařízení rozdrcena a roztříděna. Získaný materiál se využije při další výrobě nebo bude ekologicky zlikvidován.

Mezi elektrospotřebiče se řadí všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky. Rozpoznat, jestli se jedná o elektrospotřebič určený k recyklaci nebo vyhození, napomůže také symbol přeškrtnuté popelnice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů