Pátek, 19. dubna 2024

Cenu ekologie získaly projekty konopné izolace a kotle na biomasu

Cenu ekologie získaly projekty konopné izolace a kotle na biomasu

Projekty výroby tepelně-izolačních rohoží z konopného vlákna a konstrukce průmyslového kotle na biomasu dostaly Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí. Zástupci společností Canabest a Step Trutnov ji dnes v Praze převzali u příležitosti Světového dne životního prostředí z rukou ministryně životního prostředí Rut Bízkové a senátora Bedřicha Moldana. ČTK to sdělil výkonný ředitel pořádajícího sdružení Business Leaders Forum Tomáš Nejedlo.

U vítězného projektu z dílny firmy Canabest porotci ocenili, že konopná izolace má výborné tepelně-izolační a akumulační vlastnosti, zabraňuje hromadění vlhkosti a následnému množení bakterií a plísní. Izolace je navíc přírodním produktem, při jehož výrobě nejsou použity chemikálie, uvedl Nejedlo.

Společnost Step TRUTNOV byla oceněna za unikátní řešení konstrukce kotle, který umožňuje spalování celých balíků biomasy. Ty nemusí být předtím děleny na menší části, což je energeticky náročné. Navíc lze v kotli spalovat nejen tradiční slámu, ale i dosud nevyužívané druhy biomasy jako seno nebo kukuřičná sláma.

Na druhém místě pak skončila havířovská ČSAD, která uvedla do provozu 33 autobusů pohaněných stlačeným zemním plynem (CNG). Firma chce v tom pokračovat a do roku 2015 chce mít 65 procent vozového parku na CNG. Oceněna byla i minerální izolace nové generace ze skelných vláken od firmy Knauf Insulation. S originálně vyřešenou recyklací olověných baterií bodovala i společnost Kovohutě Příbram nástupnická.

O cenu letos usilovalo asi 50 projektů, které do soutěže zaslaly firmy, nevládní organizace, obce, města, nezisková sdružení a školská zařízení. "Těší nás, že se i v době hospodářského útlumu daří držet trend vysokého počtu přihlášek. Projekty již nejsou o snižování emisí vyjádřených v tunách. Jde o výrobky šetrné k životnímu prostředí v celém svém životním cyklu, ohleduplnou výrobu, osvětu zaměstnanců i rodinných příslušníků v oblasti zdraví i životního stylu," prohlásil ředitel sdružení. Ocenil i to, že soutěžící se hlásí opakovaně, což "svědčí o jejich systematickém a dlouhodobém přístupu k ochraně životního prostředí a zdraví ve firemní filosofii".

Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí pořádá sdružení mezinárodních a českých firem Business Leaders Forum. Hlavní myšlenkou ceny je ocenit organizace a společnosti, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí, podporují zdraví zaměstnanců či kladou důraz na bezpečnost při práci.

Udělení ceny předcházel krátký seminář na téma, zda lze najít soulad mezi ekologií a ekonomikou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů