Sobota, 20. dubna 2024

SST: EcoDesign by neměl bolet

Evropská směrnice EcoDesign vstoupí v platnost v roce 2012 a zaváže podniky ke snížování energetické náročnosti strojírenské výroby.

SST: EcoDesign by neměl bolet

O její podobě se zatím jedná a Svaz strojírenské technologie spolu s CECIMO usiluje o to, aby nevyhnutelný proces ekologizace strojírenství neohrozil konkurenceschopnost výrobců.

Snaha o snižování negativních dopadů průmyslu na životní prostředí je dlouhodobým cílem Evropské unie. V roce 2009 vydala Evropská komise směrnici zkráceně nazývanou EcoDesign, která se týká požadavků na vlastnosti produktů spojených se spotřebou elektrické energie. Jak přesně bude naplněna, určí prováděcí předpis, jehož přijetí je plánováno na rok 2012. Zatímco Evropská asociace výrobců obráběcích strojů CECIMO usiluje o prosazení samoregulace podniků, úředníci v Bruselu preferují direktivní přístup. Ten však může nastavit striktní limity pro maximální spotřebu energie nebo materiálu, což mj. znemožní výrobcům pružně reagovat na potřeby trhu či technického rozvoje.

"Chceme se vyhnout normám určujícím, kolik energie má spotřebovat stroj o určité velikosti, což je v principu nesmysl. Výhodnější řešení je samoregulace, ve které nejde o to, aby si podniky vymýšlely vlastní parametry, ale o určení pravidel tak, aby snižování energetické náročnosti bylo prokazatelné," vysvětlil náměstek ředitele SST Leoš Mačák, který cestu k dohodě mezi CECIMO a Evropskou komisí nevidí jako ztracenou. "Normativní směrnice by určitě měla na výrobní podniky dopad. Ale všichni evropští výrobci jsou na tom stejně a Brusel jistě nechce podtrhnout celý sektor obráběcích a tvářecích strojů," míní představitel Svazu strojírenské technologie. Zároveň však uznává, že snaha o snížení energetické náročnosti je nevyhnutelná i z tržního hlediska. V ekologizaci strojírenství totiž nejde jen o ochranu životního prostředí, ale také o vycházení vstříc budoucí poptávce. Odborníci zdůrazňují, že snížení nákladů na provoz je faktorem, který bude při výběru stroje hrát stále větší roli.

Otázky metodiky ekologizace strojů a obhajitelného principu samoregulace dnes usilovně řeší přední technologové CECIMO. U nás se na tomto procesu podílí Výzkumné centrum strojírenské výrobní techniky a technologie, které podnikům nabízí přestavbu řídicích systémů a elektroprojektů vybraných výrobních strojů na systémy s celkově účinnějším provozem. Letošní nabídku podniky již obsadily, ale pro příští rok výzkumné centrum plánuje přestavbu dalších čtyř výrobních strojů ve čtyřech výrobních firmách, a to v rámci programu ministerstva průmyslu a obchodu TIP pod názvem Ekodesign ve stavbě výrobních strojů. Výsledky přestaveb budou východiskem pro přesnější určení energetické úspory dané konkrétní modifikací a zdrojem dat, která CECIMO shromažďuje po celé Evropě.

Zdroj: Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů