Pátek, 29. března 2024

Moravskoslezský kraj usiluje o společenskou odpovědnost

V průmyslovém regionu Moravskoslezského kraje vyvstala jednoduchá otázka: Jak dlouhodobě udržet jeho rozvoj a zároveň z něj učinit místo pro důstojný život?

Moravskoslezský kraj usiluje o společenskou odpovědnost

Průmysl je a zřejmě bude trvalou součástí života Moravskoslezského kraje (MSK). Pravděpodobně se změní jen jeho skladba.

Průmysl přitom není jen poskytovatelem zaměstnání a získání finančních prostředků. Obyvatelé kraje chápou jeho potřebnost, rovněž však kladou vyšší nároky na nutnost zachování rovnováhy mezi zdroji obživy a daní na životním prostředí a kvalitou života obecně.

Klasickým případem jsou smogové situace na Ostravsku, za které nesou svůj díl odpovědnosti i obyvatelé. Lokální topeniště v rodinných domcích dokáží také řádně přitížit kvalitě ovzduší.

Přidáme-li ne vždy seriózní aktivity ekologických hnutí, dochází v myslích občanů často ke střetu reálného podoby světa s jeho mediální podobou. Zde pak vstupuje do hry zcela nezastupitelně veřejná správa nejen jako organizátor, ale také jako programátor, vizionář a mediátor směrů dalšího dění v regionu.

Ukazuje se, že je velmi potřebné, aby si vedení firem uvědomovalo svoji odpovědnost nejenom za ekonomický výsledek, ale také za své zaměstnance, produkty a služby, okolí a životní prostředí.

Na prvním místě se musí jednat o "slušné podnikání" a respekt k hodnotám. Dlouhodobým cílem musí být posílení důvěryhodnosti, dosažení transparentnosti v činnostech, dlouholetá udržitelnost firmy, budování reputace a z ní vyplývající silné pozice na trhu.

Významným přínosem, zejména pro těžký průmysl, je kvalitně nastavená komunikace nejenom dovnitř, ale také s okolím firmy.

Právě tyto principy chování podporuje Cena hejtmana, jejíž projekt zpracovala Rada kvality ČR ve spolupráci s MSK. Cenu každoročně vyhlašuje hejtman MSK Jaroslav Palas s předsedou Radou kvality ČR Robertem Szurmanem.

Na základě ohlasů a vyhodnocení prvního ročníku byla soutěž rozčleněna na kategorie do 50, 250 a nad 250 zaměstnanců. Smyslem bylo zapojit do procesů zavádění společenské odpovědnosti co největší počet firem.

Ve druhém ročníku soutěže o Cenu hejtmana se v kategorii do 50 zaměstnanců umístila na prvním místě společnost Dvořák lesy, sady, zahrady. V kategorii do 250 zaměstnanců zvítězila společnost ČSAD Logistik, a v kategorii nad 250 zaměstnanců společnost Plzeňský Prazdroj.

Významným momentem v roce 2010 bylo začlenění Ceny hejtmana do Projektu společenské odpovědnosti s cílem nabídnout zdejším firmám další aktivity na poli společenské odpovědnosti. Budoucnost soutěže jako prostředku motivace k etickému chování vidíme pozitivně. Pracujeme na rozšíření jejího záběru i do oblasti veřejné správy.

Tomu bude sloužit již dnes s obcemi konzultovaná Charta veřejné správy MSK, která v případě pochopení a zájmu obcí vygeneruje samostatnou soutěžní kategorii.

Tím se pomyslný kruh sepětí všech aktérů budování slušné a humánně založené pospolitosti na území našeho kraje uzavře. Uzavře se však pouze ve smyslu konstitucionálním. Obsahové posuny přinese sám další vývoj a nové problémy, které před nás bude stavět.

AUTOR: Pavel Olšovský
AUTOR: Vlastislav Kuchař

ZDROJ: Kvalita jako služba

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů