Čtvrtek, 28. března 2024

.eu je nejzelenější evropskou doménou

.eu je nejzelenější evropskou doménou

Činnost správce domény .eu je v porovnání s ostatními evropskými doménami nejvyšší úrovně (TLD) nejšetrnější k životnímu prostředí. Sdružení EURid, správce domény .eu, je totiž prvním evropským správcem TLD, který získal registraci EU Eco-Management and Audit Scheme (EMAS).

Sdružení EURid zaujalo ekologicky odpovědný přístup k dlouhodobému provozování domény .eu. Jeho environmentální politika vychází především z úsilí omezovat generování odpadů a zvyšovat jejich využití a recyklaci a poskytuje rámec pro udržitelná rozhodnutí, zejména pokud jde o dodavatele. Registrace EMAS je tak potvrzením prospěšnosti probíhajících aktivit sdružení EURid, které zahrnují:

o Partnerství s energeticky efektivními datovými centry
Hosting pro datové centrum EURid v Nizozemsku zajišťuje od jara 2010 jeden z nejekologičtějších poskytovatelů - TelecityGroup. Kromě důkladného zabezpečení dat o výběru TelecityGroup rozhodlo i to, že dodavatel nabízí nižší energetickou spotřebu a emise CO2, využívá obnovitelné energetické zdroje a další inovační technologie, které poskytují zvýšenou energetickou účinnost a účinnost chlazení.

o Snižování spotřeby papíru
Od 1. května 2012 vydává sdružení EUrid elektronické faktury. Nižší spotřeba papíru a obálek je prospěšná nejen z hlediska životního prostředí, ale je také úspornější. Obdobně je tomu i u marketingových publikací, které jsou tištěny na papíře vyrobeném udržitelným způsobem a za použití biologicky rozložitelných inkoustů.

o Minimalizace environmentálního dopadu akcí
Při organizování konferencí a jiných akcí pro registrátory .eu nebo při účasti na veletrzích a setkáních sdružení EURid uplatňuje kritéria ekologického průvodce zpracovaného v rámci Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), aby zajistilo, že akce a související doprava budou co nejšetrnější k životnímu prostředí.


"Jsme hrdí na to, že nám byla udělena registrace EMAS, která potvrzuje, že doména .eu pokračuje v realizaci svého závazku zaměřeného na ekologicky šetrnější Internet, a dokazuje, že kyberprostor může být řízen udržitelným způsobem," uvedl generální ředitel sdružení EURid Marc Van Wesemael. "Máme zpracovánu politiku ochrany životního prostředí a budeme ji využívat pro další zlepšování ekologické stopy domény .eu."

EURid ve dnech 22-23. května ve spolupráci s poslanci Evropského parlamentu propaguje svůj závazek v oblasti životního prostředí prostřednictvím informačního stánku v Evropském parlamentu ve Štrasburku, a dne 23. května 2012 také při společné snídani s Neelie Kroesovou, místopředsedkyní Evropské komise odpovědnou za digitální agendu.

Více informací o tom, co EURid dělá pro zajištění udržitelného provozu, lze najít na adrese link.eurid.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů