Čtvrtek, 28. března 2024

Reakce na závěry klimaticko-energetických cílů 2030

Reakce na závěry klimaticko-energetických cílů 2030

Evropská Rada stanovila nezávazný a pouze 27 procentní cíl pro energetickou efektivitu. Stavební průmysl tak bude v nejistotě.

Evropská rada na svém čtvrtečním jednání o klimaticko-energetickém balíčku stanovila, že Evropská unie bude do roku 2030 zvyšovat svou energetickou efektivitu o 27 procent. Cíl je navíc nepovinný. Podle aliance Šance pro budovy je tento cíl zbytečně málo ambiciózní a nebude naplno využito potenciálu energetických úspor. "Když cíl není povinný, je to trochu protimluv. Protože takový cíl nemusí nikdo dodržovat. Stavebnictví a podniky v tomto perspektivním a rostoucím odvětví naopak potřebují jistotu, potřebují vědět, kam se výhledově ubírat. Nyní bude záležet především na české vládě, jak vstřícná k tomuto oboru bude a zda pro něj vytvoří stabilní a předvídatelné prostředí," poznamenal k tomu ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Na vládu apeluje také 18 firem, které reprezentují celkový obrat téměř 82 mld. Kč ročně a zaměstnávají téměř 21 tisíc zaměstnanců. Firmy, mezi kterými figuruje například Philips, Skanska, Siemens, Velux či KnaufInsulation odeslaly vládě v úterý dopis, ve kterém premiéra Bohuslava Sobotku žádaly, aby se při vyjednáváních o podobě klimaticko-energetického balíčku pro rok 2030 zasadil o vyšší než 30 procentní a na evropské úrovni závazný cíl pro energetickou efektivitu.
"Celou debatu od začátku ovládala chiméra energetické lobby, že tři cíle jsou vzájemně kontraproduktivní. Nám se bohužel nepodařilo vysvětlit, že ?energetická efektivita je podmínkou, nikoli hrozbou pro konkurenceschopnost. Nezbývá než na tom dále trpělivě pracovat," řekl Ondřej Šrámek za KnaufInsulation.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů