Čtvrtek, 28. března 2024

Thajská vláda plánuje příští měsíc udělit nové licence na těžbu ropy a plynu

Thajská vláda plánuje příští měsíc udělit nové licence na těžbu ropy a plynu

Thajská vláda plánuje udělit nové licence na těžbu ropy a plynu pravděpodobně již příští měsíc. Nabízet bude celkem 29 bloků pokrývajících 66,463 km2, z toho 6 bloků je ,,offshore". Ministerstvo energetiky je připraveno udělit licence, pokud Národní zákonodárné shromáždění schválí novelu příslušných zákonných norem, které držitelům koncesí umožní si vybrat buď platbu koncesionářských poplatků, nebo se dohodnout s vládou na sdílení příjmů z těžby. Ministerstvo očekává, že držitelé nových koncesí by mohli objevit 1 - 5 bilionů kubických stop plynu a 20 - 50 milionů barelů ropy.

Udělení nových koncesí je klíčové pro thajskou energetiku, protože platnost stávajících koncesí vyprší v průběhu let 2020 - 2022 a stávající držitelé koncesí již přestali do svých nalezišť investovat. Přitom Thajsko je na zemním plynu nadměrně závislé, výroba elektřiny je ze 70 % založena na plynu a domácí těžba zdaleka nestačí pokrýt rostoucí potřeby thajského průmyslu a bohatnoucích domácností. 20 % spotřeby plynu v Thajsku bylo zatím kryto dovozy z Myanmaru, který však bude potřebovat přesměrovat svojí těžbu na pokrytí domácí poptávky. Zbytek pokrývají drahé dovozy LNG ze zemí Perského zálivu, jejichž objem se má v příštích deseti letech zvýšit ze stávajících 3 milionů tun na 35 milionů tun ročně.

Podle Energetické regulační komise stoupne denní spotřeba plynu v Thajsku v roce 2015 na 5,1 miliardy kubických stop ze 4,71 miliardy v loňském roce.

Zdroj: Bangkok Post, analýza ZK Bangkok
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Bangkoku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů