Pátek, 19. dubna 2024

Obama Kongresu navrhne velké zvýšení výdajů na čistou energii

Obama Kongresu navrhne velké zvýšení výdajů na čistou energii

Americký prezident hodlá v rámci návrhu rozpočtu na příští rok doporučit dvojnásobné zvýšení výdajů na čistou energii do roku 2020. Barack Obama to dnes oznámil ve svém pravidelném rozhlasovém projevu. Návrh rozpočtu na rok 2017 předloží prezident poslancům amerického Kongresu v úterý. Jeho plány ale nejspíš narazí na odpor republikánů.

Nové investice, které se mají do roku 2020 zvýšit z nynějších 6,4 miliardy ročně na 12,8 miliardy, mají zajistit nová pracovní místa, zlevnit čistou energii a napomoci tomu, aby rychleji nahradila "špinavá paliva," oznámil prezident. Každoročně by se rozpočtové výdaje v této kapitole zvyšovaly o 15 procent. Rozpočet se týká období, které začíná 1. října.

Šance na souhlas Kongresu ovládaného republikány jsou podle agentury AP malé. Poslanci pohlížejí skepticky na tvrzení o naléhavé potřebě reagovat na klimatické změny a vysokým výdajům na čistou energii nejsou nakloněni.

Minulý týden Bílý dům oznámil, že Obama hodlá požadovat na ropných společnostech, aby z každého barelu ropy zaplatily deset dolarů na boj s klimatickými změnami. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan označil prezidentův návrh za "mrtvě narozené dítě".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů