Středa, 17. dubna 2024

Energetické sobectví a dnešní svět

Energetické sobectví a dnešní svět
Ustanovení spolehlivého a komplexního systému energetické bezpečnosti je jedním ze strategických cílů skupiny G8 (jejíhož předsednictví se Rusko v lednu ujalo) i celého světového společenství.
Dnes je energie motorem společenského a ekonomického pokroku. Proto přímo ovlivňuje pohodu miliard lidí na celé planetě. Během ruského předsednictví skupiny G8 se na tomto poli pokusíme načrtnout dlouhodobou koordinovanou politiku.


Hrozba dne
Dnes je nedostatek stability na trhu s uhlovodíkovými palivy skutečnou hrozbou globálním dodávkám energie. Obzvláště, když se propast mezi poptávkou s nabídkou ještě rozšiřuje. Zjevný vzrůst energetické spotřeby v asijských zemích není zapříčiněn jen výkyvy trhu, ale také množstvím dalších bezpečnostních a politických faktorů. Ke stabilizaci situace na tomto poli budou nezbytné koordinované aktivity celého světového společenství.
Nová politika vedoucích zemí by měla být postavena na pochopení, že globalizace učinila energetickou bezpečnost nedělitelnou. Naše společná budoucnost v energetice znamená společnou odpovědnost, rizika i zisky.


Energetická bezpečnost
Z našeho pohledu je obzvláště důležité vyvinout strategii k dosažení globální energetické bezpečnosti.
Měla by být postavena na dlouhodobých, věrohodných, ekologicky udržitelných dodávkách v cenách přijatelných jak pro exportující země, tak pro spotřebitele.
Kromě uspokojení zájmů investorů budeme muset najít praktická opatření zaměřená na zajištění přijatelného přístupu světového hospodářství k tradičním zdrojům energie stejně jako všemožně propagovat energeticky úsporné programy a intenzívně hledat alternativní zdroje energie.


Vyváženě a férově
Vyvážené a férové energetické dodávky jsou bezpochyby základním pilířem globální bezpečnosti dneška i nadcházejících let.
Rádi bychom předali budoucím generacím takovou světovou energetickou architekturu, která by pomohla předcházet konfliktům i kontraproduktivní konkurenci v energetické bezpečnosti. Musíme najít společný přístup k vytvoření pevných a dlouhodobých energetických základů naší civilizace.
V této spojitosti Rusko vyzývá státy G8 a mezinárodní společenství, aby zaměřily své úsilí k vyvinutí nových technologií. To může sloužit jako první krůček ve vytváření technologické báze pro energetické dodávky lidstvu v budoucnu, kdy budou dnešní zdroje spotřebovány.


Jen pro bohaté?
Většina lidí to vidí tak, že energetická bezpečnost se hlavně týká zájmů průmyslově rozvinutých zemí. Měli bychom mít na paměti, že téměř dvě miliardy lidí v dnešním světě si nemohou užívat moderních energetických vymožeností, a mnoho dalších nemá ani přístup k elektřině. Jejich možnost využití mnoha výdobytků civilizace je prakticky zablokována.
Není třeba říkat, že energie samotná problém chudoby nevyřeší. Zatímco nedostatek energetických zdrojů v různých regionech brání ekonomickému růstu, jejich neudržitelné využívání může přivést ekologickou katastrofu.
Obecně řečeno: my všichni musíme poznat a přijmout, že "energetický egoismus" v moderním a vysoce propojeném světě je cesta nikam.


Malá skupinka vyspělých
Proto ruský přístup energetické bezpečnosti zůstává jasný a nezměněný.
Pevně věříme, že přerozdělování energie řízené jen potřebami velmi malé skupiny nejrozvinutějších zemí neslouží cílům ani potřebám globálního rozvoje. Budeme se snažit vytvořit takový systém energetické bezpečnosti, který vyjde vstříc celému mezinárodnímu společenství.
V podstatě to pro lidstvo znamená vytvořit vyvážený potenciál, který zajistí každému státu přijatelné energetické dodávky. Rusko je na této cestě připraveno přispět k dalšímu pokroku.
Autor je ruským prezidentem
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů