Čtvrtek, 28. března 2024

Plyn opět zdraží, nejvíc firmám

Plyn opět zdraží, nejvíc firmám
Zemní plyn od dubna opět zdraží. Růst ceny je sice výrazně nižší, než jak původně požadovala plynárenská společnost RWE Transgas, jež z více než osmdesáti procent ovládá domácí trh. Přesto se ale hlavně velkým firmám nelíbí.
Energetický regulační úřad povolil plynařům na příští čtvrtletí zvýšit ceny v průměru o 1,9 procenta. Zdražení je tak podstatně méně bolestné než v předchozích obdobích: před půl rokem cena plynu vyskočila téměř o pětinu, v lednu skoro o pět procent.
"Původní návrh RWE Transgas představoval zdražení přibližně o 7,7 procenta. Když jsme však vyhodnotili vývoj cen topných olejů, jejich vliv na ceny zemního plynu a také náklady na nákupy plynu ze zahraničí, návrh Transgasu jsme výrazně zredukovali," řekl předseda úřadu Josef Fiřt.
Pro domácnosti povolil regulátor plynařům zvýšit cenu o 1,4 procenta. Znamená to, že například rodině, která plyn používá pouze k vaření, by za rok stoupla platba o něco přes desetikorunu. Majitelům rodinného domku, kteří plyn používají k vaření, ohřívání vody i topení, stoupnou roční náklady průměrně zhruba o tři sta korun.
Firmám se ceny zvedají v průměru o 2,1 procenta. Jenomže největší odběratelé, jichž je u nás pětatřicet - například automobilky, hutě, chemičky či teplárenské firmy - musí počítat se zdražením až o 4,1 procenta.
Regulační úřad vysvětluje rychlejší růst ceny pro velké odběratele tím, že v posledním čtvrtletí právě jim plyn po četných stížnostech z loňského roku zdražil ze všech zákaznických kategorií nejméně. "Teď jdeme u velkých i menších odběratelů na shodnou cenovou úroveň," říká Fiřt.
Řada manažerů varuje, že ceny plynu se stávají brzdou ekonomiky. "Představují už hrozbu pro celou světovou ekonomiku průmyslu a mají dopady i na ekologii," prohlašuje například Jindřich Švec z Kaučuku Kralupy.
Václav Hrach, jednatel teplárenské společnosti MVV Energie kritizuje hlavně to, že u nás ceny plynu pro domácnosti zůstávají stále na mnohem nižší úrovni než ceny pro podniky. "Jde o disproporci. Ceny pro české velkoodběratele jsou již nyní na úrovni běžných cen v Evropské unii, zatímco ceny pro domácnosti v České republice zdaleka této úrovně nedosahují," stěžuje si Hrach.
Velké firmy ale vítají alespoň to, že se regulační úřad vrátil k tomu, že určuje cenové stropy pro všechny spotřebitele. Loni tomu tak nebylo - trh se začal liberalizovat, velké firmy si měly ceny domlouvat s plynaři samy, letos se měly ceny uvolnit pro všechny podniky.
Jenomže se ukázalo, že při takřka monopolním postavení RWE Transgas je trh v plynárenství iluzí. Plynaři už na jaře nasadili velkým firmám někdy až dvacetiprocentní růst cen, což mnohé podniky odmítly akceptovat. Spory z loňského roku řeší státní úřady dodnes. Po této zkušenosti se Energetický regulační úřad znovu vrátil k cenové regulaci pro všechny. To se nezmění přinejmenším do poloviny příštího roku: "Nelze si představit, že otevřeme trh, na kterém působí jeden či dva velcí obchodníci," řekl Josef Fiřt.
Transgas takový postup respektuje. "Věříme, že ceny se podaří stabilizovat tak, aby už nedocházelo k prudkým výkyvům," prohlásil jeho mluvčí Martin Chalupský.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů