Úterý, 16. dubna 2024

Obcím může přivát peníze i vítr

Obcím může přivát peníze i vítr
Větrné elektrárny mají své zastánce i odpůrce. O jejich výhodách by mohli vyprávět například v mnoha obcích Olomouckého kraje, kde jsou pro provoz větrných elektráren dobré podmínky. Severomoravská energetika již nakupuje elektrickou energii od elektráren z Mladoňova, Velké Kraše, Libavé a od větrných farem Ostružná a Mravenečník. Letos na jaře se připravuje výstavba elektrárny s výkonem 2 MW u Drahan. Tuto větrnou elektrárnu investorsky zajistí brněnská společnost Eldaco, která se na tento druh energetiky specializuje. Stát bude na kopci Kuteřov v nadmořské výšce 630 metrů více než půl kilometru za posledním vesnickým stavením. Její stožár bude vysoký sto metrů a listy vrtule dosáhnou do výšky 140 metrů. Drahanská elektrárna bude patřit do kategorie velkých větrných elektráren.

Dvě větrné elektrárny stojí u obce Protivanov. Další dvě o výkonu 1500 kilowatt hodlá postavit - jednu u Protivanova a a druhou poblíž směrem na Repechy, kroměřížská společnost Wind Incest. Obyvatelé Protivanova proti plánu investora neprotestovali, z provozu elektráren bude obec dostávat určitá procenta z tržeb společnosti. Proti rozšiřování sítě větrných elektráren nemají výhrady ani ekologové. Ne každý projekt lze realizovat, a proto je třeba posoudit, jaký bude mít dopad na krajinu a na přírodní ekosystémy. Záměr je také třeba prodiskutovat s občany, což se děje.

"Zatímco ve světě tyto alternativní zdroje energie už využívají, naše legislativa se potřebám přizpůsobila až nedávno," uvedla Iva Šťastná, jednatelka firmy Eldaco. "Větrná elektrárna u Protivanova, kterou postavila Pravoslavná akademie Vilémov, je výjimkou. Běžně je žádný investor nemohl stavět, protože se každým rokem měnila pro investora výkupní cena. Vše změnil až zákon na podporu obnovitelných zdrojů, který platí od loňského srpna," dodává Iva Šťastná.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů