Úterý, 23. dubna 2024

Japonci spustili nejdražší továrnu světa

Japonci spustili nejdražší továrnu světa
Koncem týdne spuštěná továrna na přepracování vyhořelého paliva v Rokkašo stála 21 miliard dolarů, tedy asi 480 miliard korun. Provozní náklady se odhadují na dalších sto miliard dolarů. V příštích několika desetiletích má továrna ročně vyprodukovat osm tun separovaného plutonia, které představuje hrozbu zneužití pro vojenské nebo teroristické účely.

Ve čtvrtek 30. března ve 14.58 místního času byl zahájen zkušební provoz japonské továrny na přepracování vyhořelého jaderného paliva u města Rokkašo. Leží na severním cípu ostrova Honšú v prefektuře Aomori. Během prvního roku má přepracovat 430 tun vyhořelého paliva a po plánovaném uvedení do komerčního provozu v červnu 2007 je kapacita projektována na 800 tun ročně.

Kritici továrny v Rokkašo poukazují na dva velké problémy, které její provoz přinese. Jsou jimi výrazný nárůst množství plutonia v Japonsku a rozsáhlé znečištění životního prostředí, které takový provoz způsobuje.

Při přepracování se z vyhořelého paliva technologicky náročným způsobem oddělují některé prvky, zejména radioaktivní izotopy uranu a plutonia. Ty se teoreticky mohou znovu přimíchat do čerstvého paliva pro jaderné reaktory – tzv. směsného paliva typu MOX. Původní ambiciózní plány na přepracovávání vyhořelého paliva však ve světě ztroskotaly na několika překážkách: vysokých nákladech, rozsáhlém znečištění a riziku zneužití jaderných materiálů. Proto se dnes přepracovává jen zlomek vyhořelého paliva, jeho naprostá většina se skladuje v meziskladech a po uplynutí několika desítek let se počítá s jeho izolací v hlubinných úložištích.

Komerčních továren na přepracování vyhořelého paliva je ve světě jen několik: ve Francii, v Británii, v Rusku a v Japonsku. Ekonomickou stránku dobře ilustruje příklad moderní továrny na přepracování THORP v britském Sellafieldu: spuštěna byla v roce 1997 a dodnes se neobejde bez masivní státní pomoci, kterou tamní vláda poskytuje provozovateli BNFL a kterou vyšetřuje Evropská komise. Od dubna 2004 je továrna na přepracování mimo provoz poté, co v ní došlo k rozsáhlému úniku roztoku plutonia. V souvislostí s ní vybudovali Britové v Sellafieldu i továrnu na výrobu směsného paliva MOX. Ta byla spuštěna v roce 2001, avšak její kapacita je využita jen ze 40 %, protože očekávané kontrakty na dodávky paliva MOX do Francie, Japonska, Kanady a Španělska se nepodařilo uzavřít. Hlavním odběratelem je proto nyní další předlužená státní společnost British Energy.

Japonsko již nyní vlastní 45 tun separovaného plutonia, které v minulosti získalo přepracováním svého vyhořelého paliva v zahraničí, zejména ve Francouzském La Hague. Při plném provozu k nim každoročně přibude dalších 7 až 8 tun. Toto izolované plutonium je přitom z hlediska vojenského nebo teroristického zneužití extrémně rizikovým materiálem: k výrobě jedné jaderné nálože ho stačí zhruba pět kilogramů. V roce 2020 ale má Japonsko disponovat až sto tunami tohoto jaderného materiálu. Hrozí, že to může vyvolat další závody v jaderném zbrojení v jihovýchodní Asii (jadernými zbraněmi disponuje Čína, Indie a Pákistán, usiluje o ně Severní Korea).

Přitom sami Japonci nemají pro takové množství plutonia mírové využití. Plány tamních elektrárenských společností na používání směsného paliva MOX v 90. letech nevyšly a nyní se takové projekty odkládají nejdříve na rok 2010. Důvodem je především odpor veřejnosti a politiků, který následoval po sérii skandálů.

Podobně jako továrny ve francouzském La Hague a v britském Sellafieldu, bude i továrna v Rokkašo zdrojem masivní kontaminace životního prostředí. Denně má vypouštět do moře miliony litrů kapalných radioaktivních odpadů.

Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů