Sobota, 20. dubna 2024

Plány by byly

Plány by byly
Německo připraví nový národní energetický koncept. Politici a velké koncerny jsou vesměs spokojeni, spotřebitelé však nikoli.

Německo učinilo pokus, jak rozetnout debatu o své energetické budoucnosti. Stal se jím summit, který svolala šéfka federálního ministerského týmu a CDU Angela Merkelová. Výsledek? Závazek přítomných politiků a pozvaných představitelů velkých podniků, že vypracují nový koncept na období do roku 2020. Takový, který by snížil závislost na dovozech, zastavil nárůst cen a bral v potaz životní prostředí. "Dohodli jsme se, že odchod z jádra bude. Koaliční smlouva platí," ubezpečil v televizi N-TV spolkový ministr životního prostředí Sigmar Gabriel (SPD).

Pro Spolkovou republiku to mimo jiné znamená, že bude i nadále spalovat uhlí. Summit upřesnil, že se to musí dělat jinak a lépe. Jeden z podnikových zástupců hbitě ujistil, že jeho firma vybuduje do roku 2014 novou "čistou" elektrárnu bez emisí CO2. Velkoproducenti se usnesli, že investují v příštích šesti letech do rozvoje a modernizace energetického sektoru 70 miliard eur.

Problém je v tom, že Německo má špatný zákon o obnovitelných zdrojích energie. Právě tam má přitéci 40 miliard, upozorňuje Die Welt. Místo přednostního zavádění výroby s nízkými náklady na zamezení úniku CO2 jde velká část prostředků do neefektivních technologií, jako je získávání energie ze slunečního svitu.

A reptají také spotřebitelé. "Nižší ceny nejsou na dohled," stěžuje si šéfka Spolkového svazu spotřebitelských centrál Edda Müllerová v narážce na fakt, že Německo bylo až do loňska jedinou členskou zemí EU, která neměla energetického regulátora a nechala trh napospas velkým hráčům. Malí a spotřebitelé měli (a mají) dodnes smůlu.

V tuto chvíli zůstává úspěchem summitu jeho samotné svolání. Stejně jako fakt, že oznámená opatření - třebaže mnohá přesahují funkční období současné velké koalice - směřují ke korekci chybných rozhodnutí z minulosti. Kterých, jak zdůrazňuje Die Welt, není málo.

AUTOR: Igor Záruba
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů