Pátek, 29. března 2024

Paroubek píše Putinovi, žádá levnější plyn

Paroubek píše Putinovi, žádá levnější plyn
Premiér Jiří Paroubek požádal dopisem ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Rusko do Česka dodávalo levněji plyn, ze kterého by se vyráběla elektřina. Včera to řekl ekologický expert ČSSD a Paroubkův poradce Petr Petržílek.
Zemní plyn používaný v elektrárnách by měl být o 20 procent levnější, než kolik platí například domácnosti. Paroubek s Putinem o této možnosti hovořil při jeho nedávné návštěvě Prahy.
Petržílek tvrdí, že při nižší ceně by se plyn už vyplatilo používat k výrobě elektrické energie a nemusely by se dokončovat další bloky jaderné elektrárny v Temelíně. Pokud se taková dohoda nepodaří, její dostavba bude nutná.
Podle odborníků nemá Paroubkův návrh velkou šanci na úspěch, přestože v plynárenské firmě Gazprom drží významný podíl ruský stát.
"Takovéto snížení cen zemního plynu pro jednu zemi by se asi nelíbilo minoritním akcionářům, protože by to mohlo ohrozit zisk Gazpromu, a tím i výnosnost jejich investic," reagoval například analytik Petr Novák ze společnosti Atlantik finanční trhy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů