Pátek, 26. dubna 2024

ČEZ podepsal smlouvu na elektrárnu ve Varně

ČEZ podepsal smlouvu na elektrárnu ve Varně
Bulharská vláda podepsala s českou energetickou společností ČEZ dohodu o prodeji tepelné elektrárny ve Varně za 346 miliónů eur (téměř deset miliard korun). Včera o dokončení transakce informovaly bulharská vláda i skupina ČEZ.
Bulharsko souhlasilo s prodejem elektrárny poté, co ČEZ vylepšil svoji původní nabídku. Česká energetická skupina ČEZ zaplatí za stoprocentní podíl v elektrárně 206 miliónů eur v hotovosti, sto miliónů investuje do navýšení kapitálu a dalších čtyřicet miliónů do různých energetických projektů v zemi, které se mají uskutečnit v příštích čtyřech letech. Například do obnovitelných zdrojů - vodních elektráren, spalování biomasy - nebo energetické infrastruktury.
Elektrárna ve Varně je druhým největším výrobcem elektřiny svého druhu v Bulharsku. Stane se i největší klasickou elektrárnou skupiny ČEZ, na druhé místo odsune dosud největší elektrárnu Prunéřov II. v severních Čechách.
Celkové tržby bulharské elektrárny dosáhly v roce 2004 zhruba dvou miliard korun, ale provozní ziskovost byla nízká.
Skupina ČEZ se k jednání o privatizaci elektrárny dostala poté, co původní vítěz tendru, ruský Unified Energy System, v lednu od dohody odstoupil. Bulharský ministr energetiky Rumen Ovcharov v únoru HN řekl, že ruská firma evidentně přecenila své možnosti a investice byla nad jejich síly.
Definitivní dohodu o elektrárně podepsal šéf bulharské privatizační agentury Todor Nikolov a místopředseda představenstva ČEZ Jiří Borovec. Podle něho akvizice zapadá do rozvojové strategie firmy, která v zemi už od loňského ledna vlastní tři distribuční společnosti s 1,9 miliónu zákazníků.
ČEZ se chce stát i investorem výstavby bulharské jaderné elektrárny Belene. Ta má mít dva bloky po tisíci megawattech a má nahradit čtyři starší reaktory v Kozloduji, které před svým vstupem do Evropské unie země vyřadí z provozu. První dva odstavila koncem roku 2002, zbylé dva pak koncem letošního roku. Investice má dosáhnout čtyř miliard eur. Vedle ruského Atomstrojexportu, s nímž spolupracují i Němci a Francouzi, se o ni uchází také české uskupení Škoda Alliance.
Podle ministra Ovcharova letošní odstavení dvou jaderných bloků povede v roce 2007 k nedostatku elektřiny v okolních zemích, protože Bulharsko omezí její export.
I proto má ČEZ jistotu, že elektřinu vyrobenou ve Varně v oblasti prodá za dobrou cenu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů