Pátek, 19. dubna 2024

Analytici nesouhlasí s Paroubkovým "energetickým" optimismem

Analytici nesouhlasí s Paroubkovým "energetickým" optimismem

Analytici nevidí odhad MPO o růstu cen energií za nereálný. "Například u cen silové elektřiny v ČR předpokládáme příští rok nárůst cen o deset procent. U ceny uhlí bych nečekal rychlou stagnaci. U cen ropy a dalších světových energetických surovin lze opravdu těžko odhadovat další vývoj," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák.
Nemyslím si, že by se česká vláda mohla v blízké době nějak zapojit do světového obchodu tak, aby tlumila růst cen energií. Nepředpokládám ani, že snaha premiéra na dodávku levnějšího plynu na výrobu elektřiny z Ruska bude úspěšná," poznamenal.


Miroslav Ševčík z Liberálního institutu považuje premiérova slova za "Paroubkovské sliby a mystifikace". Ceny energii v budoucnu podle něj porostou nejenom v souvislosti s pohybem cen energii ve světě, ale i v souvislosti s tím, zda vznikne na českém trhu větší konkurence.
Proti nadměrnému růstu cen lze prý použít opět především tržní principy. "V našem prostředí to znamená demonopolizovat ČEZ a změnit způsob výpočtu tzv. regulovaných cen, které jsou paradoxně vyšší, než jaké by musely být," podotkl Ševčík.


Cena ropy jdou vzhůru i přes přezásobování
Blízká budoucnost není pro cenu ropy ideální. Ekonomové zejména uvádějí politické důvody například pokles těžby ropy v Nigérii až o pětinu. Podle analýzy HN minulý týden poprvé ropa překonala hranici 75 dolarů za barel, a to kvůli problému s iránským jaderným programem. Proto pro mohl analytik společnosti Collesum Jiří Šťastný v HN konstatovat při pohledy na ceny, že "ropa se nyní nachází v růstovém trendu." Mimo jiné se vše toto projevilo na růstu zisku ropných firem. Všechny firmy mimo BP zaznamenaly v prvním čtvrtletí zisk.


Optimistickou reakci premiéra Paroubka lze snad pouze vysvětlit posledními zprávami (agentura Bloomberg), kdy ekonomové očekávali pokles zásob ropy o 150 tisíc barelů, ale místo toho se zásoby zvýšily o 1727 tisíc barelů a navíc její zásoby jsou nejvyšší od května roku 1998. Přesto však cena ropy právě pro výše uvedené politické důvody stoupla letos o 18 procent. Nejde jen o politické důvody, ale blíží se hurikánová sezóna a navíc pětina produkčních kapacit v Mexickém zálivu zůstává stále zablokována díky škodám minulým.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů