Sobota, 20. dubna 2024

Topolánek: ODS by po volbách s prodejem ČEZ nespěchala

Topolánek: ODS by po volbách s prodejem ČEZ nespěchala
ODS má sice privatizaci energetického gigantu ČEZ ve volebním programu, ale s prodejem elektrárenské společnosti by v případě volebního vítězství nijak nespěchala. "K prodeji společnosti nyní není vhodná doba. Chceme otevřít diskusi o celé energetické legislativě a připravit k prodeji v horizontu dalších dvou let," prohlásil šéf ODS Mirek Topolánek při včerejší návštěvě dětmarovické elektrárny.

Nejsem jako Paroubek
Topolánek včera napodobil největšího volebního rivala - předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Ten v polovině dubna navštívil elektrárnu v Ústeckém kraji, kde je volebním lídrem ČSSD. Představil přitom ekologický program sociální demokracie.
Topolánek tehdy Paroubka kritizoval. "Já bych si to nikdy nedovolil, ani pokud bych si to mohl vymoci z pozice premiéra," uvedl. Nyní jakoukoliv podobnost s postupem Paroubka lídr ODS odmítá: "Šéf ČSSD si návštěvu elektrárny na Teplicku vymohl z pozice premiéra, pro mě je tato návštěva takovou srdeční záležitostí," řekl.
Pro elektrárnu Dětmarovice Topolánek projektoval mazutové hospodářství, a jak říká, zná ji jako vlastní boty. "Dokonce mi jako dárek dali jeden z mých tehdejších výkresů," pochlubil se.
Topolánkovi stejně jako Paroubkovi asistoval při návštěvě generální ředitel ČEZ Martin Roman. Topolánek v Moravskoslezském kraji sice nekandiduje, doprovázel ho ale stranický kolega Martin Říman. Ten je v tomto regionu volebním lídrem ODS. A Topolánek v Dětmarovicích také hovořil o výsostně volebním tématu. Privatizaci ČEZ a legislativních změnách, které hodlá ODS prosadit v energetice.

Jak prodává ODS
Scénář privatizace ČEZ v režii ODS by mohl vypadat následovně: nejprve by se prodalo šestnáct procent společnosti, tedy podíl, který přesahuje majoritu státu. Výnos z něj by se použil jako finanční injekce pro penzijní reformu. Zbylý, stále majoritní podíl státu, by se posléze prodal na kapitálovém trhu.
Topolánek také podpořil současné vedení ČEZ, které zahraničními nákupy posiluje postavení společnosti na evropském trhu. "Je to racionální chování silného subjektu," konstatoval.
Otázku, zda takové vyjádření znamená, že ODS v případě volebního vítězství ponechá současný management ČEZ beze změn, však odmítl jako čirou spekulaci. "Moje návštěva a vyjádření nemají nic společného s tím, co bude po volbách," tvrdí Topolánek.
Šéf ODS při návštěvě dětmarovické elektrárny využil pozvání šéfa ČEZ z poloviny dubna. Poté, co Paroubek navštívil elektrárnu na Teplicku, rozeslal Roman dopis všem předsedům politických stran a pozval je k návštěvu elektráren ČEZ. Napsal v něm, že energetika je jedním z důležitých ekonomických i politických témat současnosti, a ČEZ je proto připraven uvítat politické lídry na kterémkoliv místě, kde společnost ČEZ působí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů