Sobota, 20. dubna 2024

Drahá ropa by nás mohla donutit být odpovědnější

Drahá ropa by nás mohla donutit být odpovědnější
Téma drahé ropy a rostoucích cen energií se dostalo od diskusních stolů ekonomů do života lidí. O tom, že zásoby ropy, uhlí či obdobných surovin jsou omezené, nikdo nikdy nepochyboval, přesto je většina lidí růstem nákladů na energie zaskočena a jen s nelibostí hradí rostoucí účty za benzín, elektřinu či plyn. Zaskočeni jsou i odborníci - není to dávno, kdy se ropa prodávala výrazně levněji.
Překvapení není na místě. Nešetrné zacházení s omezenými zdroji energií na "bohatém západě" se střetá s dramaticky rostoucí poptávkou v rychle se rozvíjejících zemích Asie, zejména v Číně a Indii. V této situaci by bylo naivní očekávat, že ropa, jakožto jeden z nejdostupnějších a relativně "mobilních" zdrojů energie, bude zlevňovat. A bude-li ropa drahá, budeme si muset zvykat na vyšší ceny i ostatních energií, jako je plyn či elektřina. Také proto, že nové zdroje energie na krytí rostoucí poptávky, mají-li být ekologicky alespoň přijatelné, jsou velmi nákladné. Drahá energie je prostě fakt, a buďme rádi, že žijeme v části světa, ve které se neustále rostoucí poptávka po ní "řeší" rostoucí cenou a nikoliv jejími výpadky.
Rostoucí ceny energií mohou kromě zjevných nákladů zemí, které jsou odkázány na jejich import, mít i určité přínosy. Zejména v posledních dekádách došlo díky rozvoji technologií k pokroku ve výrobě energeticky úspornějších výrobků. Jejich vyšší cena však často omezuje prodejnost. Výhodnost těchto výrobků se ovšem při rostoucí ceně energií zvyšuje, což způsobuje nárůst prodeje a tím potenciálně pokles ceny.
Česká republika, jako poměrně bohatá země, by měla patřit k těm, které budou přispívat k udržitelnosti energetické a ekologické situace na Zemi. Například i tím, že se nebude snažit uhýbat před skutečností vysokých nákladů na výrobu energie nízkými daněmi třeba na topení. Měla by naopak zprostředkovat lidem signál, že energie jsou a budou nákladné, a proto je třeba jimi šetřit. Již současné vyšší ceny vedou u mnohých k tolik potřebným energeticky šetrným rozhodnutím, jako je nákup úsporných spotřebičů, aut či zlepšení tepelných vlastností objektů. U těch, které si to nemohou dovolit, by měl pomoci stát. Zdroje na to má, neboť nárůst cen energií již nyní zvyšuje příjmy státu. Zasáhnout by měl stát i u těch, kteří energiemi plýtvají. Lidé, kteří se nesnaží chovat se k energiím zodpovědně a šetrně si asi myslí, že si to mohou dovolit. Ale lidstvo jako celek si to dovolit nemůže.
Leaders@economia.cz
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů