Čtvrtek, 28. března 2024

Firmě ČEZ roste v Česku silný protivník

Firmě ČEZ roste v Česku silný protivník
Poměr sil na českém trhu s elektřinou se mění. Polostátní společnosti ČEZ, jež mu zatím bezpečně kraluje, roste silný konkurent.
Hráčem, který chce na domácí energetické scéně větší roli, než jakou tu má dnes, je Czech Coal - skupina českých těžařů, vlastnících Mosteckou uhelnou společnost. Majitelé Czech Coal se tento týden spojili s německým energetickým gigantem E.ON. Navíc mají za zády ještě jednoho partnera - kyperskou firmu finančníka Pavla Tykače, kterou přibrali jako minoritního společníka do mosteckých dolů.
Vstup "kyperských investorů" do Mostecké uhelné oznámil Czech Coal v úterý, včera oficiálně potvrdil prodej majoritního podílu jejich Teplárny Otrokovice a Energetiky Malenovice německému E.ON. Ten už v Česku vlastní dvě teplárny, ale hlavně je tu druhým největším hráčem v prodeji elektřiny: zásobuje na jižní Moravě a v jižních Čechách téměř půldruhého miliónu zákazníků, na trhu drží pětinový podíl.
Proud zatím E.ON sám vyrábí jen v malých zdrojích, osmdesát procent ho nakupuje od ČEZ. O vlastní výrobu však má už dlouho zájem.
"Ano, chceme ji posílit," potvrzuje mluvčí Vladimír Vácha. A právě v Czech Coal teď získává E.ON partnera, který má ke stavbě velké elektrárny nejdůležitější klíč: uhlí.
"S novým partnerem společně chystáme koupě některých dalších výrobců tepla i elektřiny, ale zvažujeme také stavbu nové elektrárny na Mostecku," říká spolumajitel Czech Coal Petr Pudil.
Podmínkou pro takovou stavbu je ovšem prolomení ekologických limitů, jež zatím brání těžbě na mosteckém dole ČSA po roce 2017. Zrušení limitů energetici čekají - většina politiků se totiž shoduje, že je nutné. A potřebná bude i nová elektrárna: "Pokud by limity nepadly a uhlí za nimi se nevyužilo pro výrobu elektřiny, už kolem roku 2014 přestane být Česko soběstačné v zásobování proudem," varuje analytik společnosti Atlantik FT Roman Cenek.
Potíž je v tom, že stavbu nové elektrárny na Mostecku plánoval především ČEZ. A tomu teď záměry Czech Coalu spojeného s E.ON mohou udělat čáru přes rozpočet.
Generální ředitel ČEZ Martin Roman je zatím v hodnocení opatrný. "V případě prolomení limitů je na Mostecku prostor jak pro nás, tak pro naše konkurenty," říká. Zachování limitů by však podle něj situaci mohlo vyhrotit.
Také Petr Pudil z Czech Coal ujišťuje o vstřícnosti své skupiny vůči ČEZ, která je jejím největším zákazníkem: "S ČEZ máme dobré vztahy, nechceme jít proti nim." ČEZ má s Mosteckou uhelnou uzavřené dlouhodobé kontrakty na dodávku uhlí a Roman věří, že obchodní politika firmy se ani za nové situace nezmění. I tak se ale dá čekat, že konkurenční boj mezi oběma hráči se vyhrotí.
Podle analytika Cenka je tvrdší konkurence na trhu s elektřinou pro spotřebitele dobrou zprávou: "Zákazníci by větší soutěž mezi výrobci mohli pocítit i na příznivější ceně, záleží ale na tom, jak velká bude poptávka po elektřině i její výroba," podotkl.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů