Pátek, 29. března 2024

Projekt na vytápění ZOO v Ústí nad Labem získal ekologickou cenu

Projekt na vytápění ZOO v Ústí nad Labem získal ekologickou cenu

Soutěž o stavbu s ekologickým přínosem, kterou každoročně vyhlašuje sdružení Stavíme Ekologicky spolu se Svazem podnikatelů ve stavebnictví a Ministerstvem životního prostředí ČR, již zná své vítěze. Cenu za ekologický přínos realizovaného projektu získal nový systém vytápění ZOO v Ústí nad Labem. Stavební práce provedlo sdružení dodavatelů Skanska CZ a Tepelná čerpadla IVT od května 2004 do září 2005. Investorem projektu byla Zoologická zahrada Ústí nad Labem, přičemž část finančních prostředků poskytl Státní fond životního prostředí.

„Cílem soutěže je představit odborné i laické veřejnosti stavební projekty, které byly budované s ohledem na požadavky ochrany životního prostředí, a ukázat, že investiční a stavební činnosti mohou být ohleduplné, šetrné a přitom moderní a úsporné,“ poznamenal Karel Rod, místopředseda Sdružení Stavíme ekologicky.

Šestičlenná porota složená ze zástupců odborných garantů a organizátorů soutěže vybrala ojedinělý projekt na vytápění ústecké zoologické zahrady. „Nový systém vytápění pomocí geotermální energie ústecké zoologické zahrady nahradil dodávky tepla z dálkového parovodu, což významně přispělo ke zlepšení ovzduší v severních Čechách,“ sdělil Jiří Čadek, výkonný ředitel Divize Technologie společnosti Skanska CZ.

V okolí Ústí nad Labem se nachází několik zdrojů geotermální vody, a tak se město rozhodlo tento přírodní zdroj tepla využít pro místní zoologickou zahradu. Byl tak nahrazen klasický, avšak pro životní prostředí zatěžující způsob vytápění pomocí fosilních paliv. V ústecké ZOO byl vybudován speciální technologický systém, který přes výměníkové stanice převádí teplo z pramene do jednotlivých pavilonů.

Vítězové soutěže Stavba s ekologickým přínosem byly vyhlášeni v rámci konání letošního veletrhu Vodovody – kanalizace / EnviBrno 2006.

Tisková zpráva SKANSKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů