Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČEZ vyplatí tučnou dividendu

ČEZ vyplatí tučnou dividendu
Rekordní dividenda 15 korun na akcii, celkem pak 8,853 miliardy korun, kterou včera na valné hromadě energetické společnosti ČEZ schválili její akcionáři, potěší nejvíc Ministerstvo financí.
Stát jako rozhodující, dvoutřetinový vlastník si z této sumy odnese víc než pět miliard. Zasloužilo se o to hlavně lepší hospodaření firmy, která loňský rok ukončila s čistým ziskem 17,64 miliardy korun. Rekord však vydrží krátce. Už napřesrok se čeká, že firma dá na dividendy až 13 miliard korun.
Stát, vlastníci v ČEZ 67,7 % akcií, tak potvrdil nedávno ohlášenou změnu dividendové politiky. Do budoucna už nebudou návrhy na výši dividend vycházet jen ze zisku mateřské společnosti, ale z konsolidovaného zisku skupiny. Na dividendy z něho padne 40 až 50 procent zisku (Pay out ratio). "Je to poměr, který odpovídá praxi evropských energetických firem," říká burzovní analytik Petr Novák z firmy Atlantik finanční trhy.

Dvě povodňové miliardy
Proti loňsku ČEZ nyní na akcii vyplatí o šest korun víc, tedy o 67 procent. Celkem se tak dividenda meziročně zvýší o plných 3,5 miliardy korun. Hlavně kvůli dvěma miliardám určeným na úhradu škod z jarních povodní.
Pro Nováka je ale efektivita takového kroku diskutabilní, protože stát tak sice získal dvě miliardy, ale další miliardu musel ČEZ na dividendách vyplatit zbylým vlastníkům. "To je značně neefektivní. Kdyby si stát půjčil na likvidaci škod v bance, na úrocích by tolik nezaplatil," říká Novák.
Stát peníze z tučných dividend použije také na rozvoj dopravní sítě nebo na odstranění starých ekologických škod.
Podle Roberta Kellera ze společnosti Patria Finance ale letošní výše dividend, představující 41,3 procenta zisku skupiny, odpovídá její ziskovosti. "Rozvoj firmy to nijak neomezí. Naopak se započtením nových zahraničních výrobních akvizic, které zatím do této bilance nebyly zahrnuty, profit dál poroste," věří analytik Keller.
Podle expertů by mohl ČEZ v příštím roce z letošního očekávaného zisku 27,2 miliardy korun dát na dividendy až 13,6 miliardy. Záleží na tom, jak rychle firma dokončí převod už získaných elektráren v Polsku a Bulharsku, a kdy uzavře zdlouhavá jednání s ruskou VS Energy o převzetí distribučních firem na Ukrajině. ČEZ už oznámil, že chce mít dohodu letos.

Velké zahraniční plány
Distribuční firmy, o něž se ČEZ zajímá, zásobují elektřinou přes dva milióny lidí v Kirovogradské, Žitomirské, Chersonské, Chmelnické, Černovické, Oděské a Zakarpatské oblasti a Sevastopolu.
"Vytvářet prognózy je ale obtížné, protože ruští vlastníci jednali i s americkou korporací AES," říká ukrajinský novinář Viktor Drabčuk z deníku Delo. Podle listu Ekonomičeskije izvestija ale už ČEZ získal zásadní souhlas VS Energy k prodeji těchto aktiv.
Celkově v roce 2006 plánuje ČEZ získání energetických aktiv v Bosně, na Ukrajině a v Bulharsku a je připraven na ně vydat kolem tří miliard eur. Z toho 1,5 miliardy eur na získání energetických aktiv v Bulharsku a na Ukrajině. Neoficiální zdroje uvádějí, že ČEZ by byl ochoten letos na Ukrajině investovat 13,5 miliardy korun.
"Ukrajina má velký růstový potenciál. Ceny elektřiny má sice na podprůměrné rovni, ale v zemi lze čekat výrazný ekonomický rozvoj. Kvůli omezeným přenosovým kapacitám nelze asi počítat s velkým exportem elektřiny, ale lokální trh bude silný," říká analytik Novák.
Na Ukrajině je polovina oblastních energetických firem privatizována, polovina je v rukou státu. Trh kontroluje Národní komise pro regulaci energetiky. Ta určuje tarify pro firmy, vydává licence a schvaluje investiční programy. Podnikatelská rizika proto nelze vyloučit. Podle šéfa ČEZ Martina Romana na tom ale byly stejně západní koncerny, když šly v 90. letech k nám. Také tady leccos nefungovalo a navíc se země štěpila.
"Přitom na Ukrajině je už řada západních konkurentů. Pokud v té frontě na nákupy stojí pět firem, všechny několikanásobně větší než my, tak to prostě znamená, že jdeme správným směrem," říká.


ČEZ: vývoj dividend
za rok dividenda celková
na akcii dividenda
(v Kč) (v mld. Kč)
2000 2 1,184
2001 2,50 1,48
2002 4,50 2,6
2003 8 4,7
2004 9 5,3
2005 15 8,8
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů