Čtvrtek, 28. března 2024

O elektrárnách kolem Vranova rozhodne kraj

O elektrárnách kolem Vranova rozhodne kraj

Ornitologové sledují, zda čtyři větrné elektrárny, které mají stát nedaleko Lesné, Štítar a Vracovic, neohrozí ptáky, kteří zde žijí.

Vranovsko Zatím jen jako montáž vložená do fotografie se představují čtyři větrné elektrárny nedaleko Vracovic, Lesné a Štítar. Odborníci nyní posuzují jak stopadesátimetrové stožáry s vrtulemi zapadnou do krajiny u vranovské přehrady.
Projektanti získali souhlas obcí i pozemky, na kterých budou věže stát.
Vrtule nesmí vadit lidem, zvířatům a ani přírodě. " Studie proto obsahuje přesné matematické výpočty šíření hluku na tomto území, který nepřesahuje stanovené normy," podtrhuje jednatelka brněnské projekční firmy Iva Šťastná.
Čtyřúhelníkem věží mezi Štítary, Lesnou a Vracovicemi žádné letové cesty tažných ptáků nevedou, hromadný úhyn proto nehrozí. " Určité nebezpečí ale nelze vyloučit, když mezi lopatky vrtule zalétnou například špačci, vrabci a další ptáci, kteří zde žijí," vysvětluje ornitolog Zdeněk Polášek.
Dodal, že vždy je třeba počítat se střetem zájmů. Bude záležet na kraji, čemu dá přednost, zda energii z větru, nebo ochraně ptáků.
" Do lopatek vrtulí ptáci nelétají. Prohlédla jsem si věže v Rakousku i na Brněnsku a hovořila s lidmi, kteří nedaleko nich žijí. Jsou ekologičtější než tepelné nebo atomové elektrárny," je přesvědčena šedesátiletá seniorka z Lesné, která neuvedla jméno.
Ornitologové současně sledují lety vzácných druhů ptáků z nedalekého národního parku Podyjí. " Jde například o pěnici vlašskou a strakapouda jižního, který hnízdí později. Zvláštní pozornost věnujeme i některým druhům plachtících ptáků, dravcům a čápům. Konečná zpráva bude hotova až ve druhé polovině roku," přibližuje Polášek.
Podle Šťastné stavba nezačne dříve než koncem příštího roku.

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů