Úterý, 19. března 2024

Lidé rádi připlatí za ekologické palivo

Lidé rádi připlatí za ekologické palivo

PRAHA - Skoro třetina obyvatel Česka by dnes byla ochotná připlácet na palivo, pokud by věděla, že je šetrné k přírodě.

Z vysokoškolsky vzdělaných lidí by ekologické palivo podpořil dokonce každý druhý. Ukázal to telefonický průzkum společnosti Factum Invenio.

Z tisícovky dotázaných by si na ekologické palivo připlatilo 28 procent - z toho šest procent zvolilo odpověď "rozhodně ano" a 22 procent "spíše ano".

K příplatkům na zdravější životní prostředí byli nejochotnější obyvatelé Olomouckého kraje. Připlácela by tam celá polovina. Za nimi se s podílem 45,2 procenta umístili lidé z Libereckého a po nich ze Zlínského kraje se 37,9 procenty.

Ochota připlácet na ekologická palivo souvisí jak s dosaženým vzděláním, tak s věkem. Mezi vysokoškoláky by do kapsy sáhlo hlouběji 45,4 procenta dotázaných. Naopak, nejmenší ochotu připlácet na ekologická paliva jevili lidé starší 60 let.

Donutit občany více přemýšlet o vztahu k životnímu prostředí se snaží také Evropská unie prostřednictvím kampaně "I ty ovládáš změny klimatu", kterou vyhlásila v květnu. Nabádá obyvatele členských zemí, aby změnili každodenní návyky, a tak přispívali ke snížení emisí skleníkových plynů.

"Jde o to, aby lidé začali více přemýšlet o svém chování, o tom, čím topí, jaké používají pohonné hmoty a zdali energie využívají racionálně," řekl generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl.

http://www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů