Čtvrtek, 28. března 2024

Zastupitelé schválili energetickou koncepci - maximálně ekologickou

Zastupitelé schválili energetickou koncepci - maximálně ekologickou

BRUNTÁL - Po dlouhé rozpravě schválili bruntálští zastupitelé na svém zasedání územní energetickou koncepci města. Zvolili maximálně ekologickou variantu. Územní energetická koncepce má městu sloužit jako návod, jak efektivizovat zásobování teplem v Bruntále, samozřejmě se snahou snížit či udržet cenu za teplo a pokud možno vyloučit negativní dopady na životní prostředí. Opatření navrhovaná v rámci koncepce budou realizovatelná v následujících dvou dekádách.

Územní energetická koncepce města se připravovala od roku 2004, kdy město zadalo její vypracování společnosti EVČ s.r.o., Pardubice. Materiál byl dokončen v závěru loňského roku. Zpracovatel společně s odborem výstavby a územního plánování Městského úřadu v Bruntále uspořádal v květnu v bruntálském Městském divadle prezentaci, která byla určena zastupitelům města, ale i široké veřejnosti.

Koncepce navrhuje tři varianty řešení, přičemž k realizaci doporučuje jednu, takzvanou maximálně ekologickou. Ta navrhuje maximální rozvoj stávající soustavy centrálního zásobování teplem, soustava bude zásobena z centrální výtopny, ve které bude polovina výkonu hrazena ze spalování biomasy, ostatní zdroje v ostatních lokalitách budou nahrazeny novými, spalujícími dřevěné/slaměné peletky, dřevní štěpku, slámu; další zdroje budou v maximální možné míře plynofikovány. Toto řešení vzešlo jako nejpříznivější také z diskuse na zmíněné prezentaci koncepce. Variantu doporučila rada města na jednání v úterý 30. května ke schválení zastupitelům.

Územní energetická koncepce je ve dvou formátech k přečtení/ke stažení na oficiálních internetových stránkách Města Bruntálu www.mubruntal.cz.


Autor: Jiří Ondrášek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů