Pátek, 29. března 2024

Radnice sbírá podpisy proti větrnému parku

Radnice sbírá podpisy proti větrnému parku
Obyvatelé Krumvíře podepisují protestní petici proti větrným elektrárnám. Přestože ani jedna z nich nemá stát v katastru obce, čtyři obří vrtule na horizontu nepůjde přehlédnout.

Krumvíř Proti výstavbě násedlovického větrného parku je i krumvířské zastupitelstvo. Připravilo petici, se kterou už dobrovolnice z řad studentek obcházejí obyvatele obce. " Chceme znát názor obyvatel. Pokud bude proti například devadesát procent lidí, bude to silný argument," řekl starosta Krumvíře Jaroslav Komosný, který se obává hluku a narušení krajinného rázu. Větrné elektrárny by totiž měly stát na horizontu asi jen kilometr od obce. Vedoucí projektu výstavby větrného parku v Násedlovicích a Dambořicích Filip Havlíček ale všechny obavy odmítá. " Nyní se zpracovává studie vlivu na životní prostředí, která bere v potaz i okolní obce a hladinu hluku. Chápeme obavy lidí. Už teď je ale jasné, že jsou zcela zbytečné," vyjádřil Havlíček coby zástupce investorské společnosti Viventy své přesvědčení.
Mnozí Krumvířští však namítají, že ať už budou výsledky studie jakékoliv, stavba elektráren u přírodní rezervace Louky pod Kumstátem je barbarstvím. " Nechápu, proč zrovna vedle pěkné přírody mají stát takové stožáry. Nevidím v tom žádný přínos," podotkla Anna Straková, která už petici podepsala.
" Větrné elektrárny tady prostě nechceme. Nic z toho nebudeme mít," upozornil na nulový finanční efekt pro Krumvíř starosta. Stejně jako většina zastupitelů si myslí, že strategií investorů je postavit větrné parky na katastrech obcí, které nebude provoz obtěžovat. Na sousedy už prý nikdo zřetel brát nebude.
Právě otázka peněz je podle bývalého zaměstnance firmy Viventy Jana Ježka jádrem problému. " Systém je nastavený tak, že je finančně zajímavý jenom pro obce, na jejichž katastru vrtule stojí. Přiznání podílů na výnosech i sousedům by bylo pro investora neřešitelné," přiznal zastánce větrné energie. Sbírání podpisů potrvá v Krumvíři přinejmenším do konce týdne.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů