Pátek, 29. března 2024

Česko nebude mít dost ekologické elektřiny

Česko nebude mít dost ekologické elektřiny
Česko nesplní svůj cíl vyrábět v roce 2010 osm procent energie z obnovitelných zdrojů, ačkoliv se k tomu zavázalo před vstupem do Evropské unie.
S využitím reálných možností země se za čtyři roky může dostat na šest procent, uvedl ředitel odboru ekologické energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu Ladislav Pazdera.
Česku ale podle něj za nesplnění kritéria nehrozí ze strany unie žádné sankce.
Dosažení osmiprocentního podílu vidí Pazdera jako nereálné kvůli nevhodným přírodním podmínkám země. "Většina evropských států dosáhla navýšení výroby z obnovitelných zdrojů masívní výstavbou větrných elektráren. Česko jako kontinentální země má ovšem podmínky pro rozvoj větrné energie podstatně horší než třeba Německo, Dánsko nebo britské ostrovy," uvedl Pazdera.
V současnosti se v Česku vyrábějí z obnovitelných zdrojů asi čtyři procenta energie. Jednoznačně největší podíl mají vodní elektrárny.
Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž řekl, že firma chce v následujících patnácti letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů asi třicet miliard korun. Dvě třetiny z této částky by měly připadnout na větrnou energii. "Chceme se podílet na budování větrného parku v Chomutově, vše ale záleží na jeho vlastnících, jak vyřeší svůj současný spor," dodal Kříž.
Stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu podporuje výrobu energie z obnovitelných zdrojů především vyššími výkupními cenami, než je tomu u klasických elektráren. Pro větrnou energii je to asi třikrát více, pro malé vodní zdroje zhruba dvakrát a pro sluneční energii víc než desetkrát více.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů