Středa, 24. dubna 2024

"Ne atomovým elektrárnám!," tlačí ekologové na Putina

"Ne atomovým elektrárnám!," tlačí ekologové na Putina

Vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina na fóru nevládních organizací před petrohradským summitem skupiny G8 přerušila skupina ekologických aktivistů. Lidé v černých tričkách s bílými písmeny tvořícími nápis "Nět AES!" (Ne atomovým elektrárnám!) se postavili ve chvíli, kdy se ruský prezident odmítavě vyjádřil k doporučení nevládních organizací zastavit rozvoj jaderné energetiky.

V Moskvě se v těchto dnech koná "Občanská osmička", setkání více než 600 zástupců nevládních organizací z Ruska i zahraničí. Jsou mezi nimi šéfové Greenpeace, Human Rights Watch či Transparency International. Cílem setkání je formulovat návrhy, o kterých by mohli diskutovat lídři skupiny G8 v polovině měsíce v Petrohradě.

Některé nevládní organizace ale Putin potěšil. Slíbil totiž, že ruský stát bude věnovat pozornost výtkám ruských i zahraničních nevládních organizací k nedávno přijatému zákonu regulujícímu jejich práci. Tuto právní úpravu kritizovaly nejen samotné organizace, ale i někteří západní politici. Ruský prezident dnes připustil, že zákon nemusí být dokonalý, zdůraznil ale také, že prošel expertními diskusemi v evropských institucích ve Štrasburku.

Putin dnes podle ruských agentur také zdůraznil nutnost spolupráce mezi nevládním sektorem, soukromými podnikateli a státem, bez které prý nemůže být řešena ani jedna současná palčivá otázka.

Podle ruského prezidenta však není například často požadované odpuštění dluhů chudým zemím východisko ze současné tíživé situace na mnoha místech světa. Putin před zástupci nevládních organizací řekl, že je potřeba snažit se o změnu celého systému mezinárodních ekonomických vztahů, protože právě z něj se podobné dluhy rodí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů