Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podpora společné energetické politiky v EU klesá

Podpora společné energetické politiky v EU klesá

Přestože Brusel neustále naléhá na vytvoření společné evropské energetické politiky, poslední pravidelný průzkum Eurobarometer ukazuje, že podpora této politiky mezi veřejností klesá. Veřejnost si totiž stále více myslí, že by energetické otázky měly být řešení pouze na národní úrovni.

Podobný názor podle Eurobarometru zastává 42 procent Evropanů, řešení energetických otázek na evropské úrovni favorizuje 39 procent obyvatel. Podpora celoevropské energetické politiky má klesající tendenci. Ještě loňský podzimní průzkum ukazoval, že evropské řešení podporu téměř polovina Evropanů (47 procent).

Klesající tendence zasahuje téměř všechny členské i kandidátské země. Největší "ztrátu" utrpěl Kypr, kde společné evropské energetické politice věří o 27 procent méně lidí než loni na podzim. Podobně tomu je i na Maltě (- 16 procent), v Lotyšsku (- 16 %) nebo v Rakousku (- 14 %). Jedinou výjimkou je Dánsko, kde podpora od loňského podzimu vzrostla o 7 procentních bodů.

Mezi země, jejichž obyvatelé společnou energetickou politiku favorizují nejvíce patří Finsko (65 procentní podpora), Estonsko (56 %), Velká Británie (55 %) a Belgie (50 %). Pokles podpory lze přičíst zejména malé evropské publicitě této otázky během loňského podzimu a letošního jara, kdy byl průzkum prováděn. EU také nezaujala jasné stanovisko k sazbám, týkajících se energie.

Evropané také jasně vyjádřili nesouhlas s projektem tzv. zelené energie. 59 procent respondentů uvedlo, že není připraveno platit více peněz za energii, získávanou z obnovitelných zdrojů. Platit více je ochotno 39 procent Evropanů. Ještě horší situace panuje v nových členských zemích EU, kde je připraveno sáhnout hlouběji do své peněženky pouze 18 procent obyvatel.

Z průzkumu tedy vyplývá, že většina Evropanů raději změní své spotřebitelské návyky, než aby platila více za energii.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů