Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ostrov podporuje už osm let změny topných systému na ekologické

Ostrov podporuje už osm let změny topných systému na ekologické

Ostrov (Karlovarsko) -- Ostrov na Karlovarsku už osm let finančně podporuje individuální žádosti občanů, kteří chtějí změnit systém vytápění a ze spalování tuhých paliv přejít na ekologická paliva. Od roku 1998 až do loňska tak město vyplatilo lidem už více než jeden milion korun. Pro letošek je v rozpočtu k dispozici zatím 100 000 korun a o peníze lze radnici žádat až do konce listopadu. ČTK o tom informoval starosta Jan Bureš.

K záměru dále podporovat ekologické způsoby vytápění, kdy spalování uhlí nahrazuje v Ostrově především plyn a elektřina, vedl město stálý zájem lidí. Od radnice mohou dostat 80 korun na každý metr čtvereční vytápěné obytné plochy. "Největší zájem byl v roce 1999, kdy jsme vyplatili přes 210 000 korun. O rok dříve, kdy jsme s programem začali, to bylo téměř 148 000 korun. Celkem za osm let využila peníze od města na změnu vytápění téměř stovka žadatelů," uvedl starosta.

Peníze je možné využít v nemovitostech určených k bydlení v okrajových částech Ostrova. Příspěvky mohou získat lidé ve 12 lokalitách, například v Arnoldově, Dolním Žďáru, Hanušově, Květnové nebo Mořičově. Centrální část zástavby města, kde žije většina obyvatel, zásobuje teplem i teplou vodou ostrovská teplárna. "Aby žadatel peníze dostal, musí například předložit stavební povolení na přestavbu topného systému a pravomocné kolaudační rozhodnutí. Nesmí být také dlužníkem města," řekl Bureš.

Podpora ekologickým systémům vytápění se podle starosty vyplatí městu nepřímo tím, že přispěje ke zkvalitnění ovzduší. Právě v okrajových částech města a osadách vzniká při spalování tuhých paliv nejvíce škodlivin. Ostrov si zpětně prověřuje, zda lidé od vytápění elektřinou a plynem opět nepřešli na spalování tuhých paliv. "V takovém případě by nárok na dotaci ztratili a museli by peníze vrátit. Ale nevybavuji si žádný takový případ," dodal Bureš.

Vladimír Meluzín
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů