Čtvrtek, 28. března 2024

Menší závislost na ropě zajistí alkohol a úspory

Menší závislost na ropě zajistí alkohol a úspory
Cena benzínu v USA je nejvyšší za poslední čtvrtstoletí. V Čechách dosáhla letošního vrcholu. Dodávky ropy jsou nespolehlivé a její spalování způsobuje oteplování atmosféry. Přitom moderní ekonomiky závisí na dostatku paliv pohánějících auta, letadla a vlaky. Co s tím? Vlády od Spojených států přes Indonésii až po Evropu mají jeden recept - návrat do minulosti.
Před více sto lety totiž většina aut jezdila nikoliv na benzín, ale na alkohol, uhlí či elektřinu. Jenže takový návrat se může pěkně prodražit a navíc ho nelze uskutečnit hned. Politici i vědci se proto shodují: výzkum i výroba "alternativních" paliv musí pokračovat, ale je třeba zaměřit se i na úspory.

Bez dotací to nejde
Jen v USA bude v příštím roce a půl postaveno 50 nových továren na biopaliva a celosvětově se produkce biopaliv do roku 2011 téměř zdvojnásobí, tvrdí zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA) zveřejněná před dvěma týdny. Automobilky General Motors, Ford Motor a DaimlerChrysler už oznámily, že do roku 2010 zdvojnásobí výrobu aut, která mohou jezdit na etanol či biodiesel. Nejrychleji poroste podle agentury produkce biopaliv v Evropě: zdvojnásobí se do roku 2008. Rychlé zvyšování výroby biopaliv způsobil vzestup cen ropy. "Na rozdíl od dodavatelů ropných produktů továrny na biopalivo jsou relativně levné a mohou začít s dodávkami velmi rychle," poznamenává IEA. Navíc rostly i státní dotace.
Například americký prezident George Bush, který prohlásil v letošní zprávě o stavu Unie, že zbaví USA "závislosti na dovážené ropě", zvýšil výdaje na výzkum biopaliv o 22 procent. Americký Kongres odsouhlasil snížení daní pro výrobce a Minnesota či Washington požadují, aby nafta a benzín u čerpacích stanic obsahovaly určité množství biopaliv (většina běžných motorů zvládne bez potíží až desetiprocentní podíl biologické složky). Stejně postupuje Malajsie. Indonésie těžící ropu oznámila, že investuje do výroby biopaliv 22 miliard dolarů. Evropská unie si stanovila ambiciózní cíl, podle kterého mají biopaliva v roce 2010 tvořit 5,75 procenta její spotřeby.
Jen pár zemí může zatím produkovat biopaliva bez státních dotací, upozorňuje zpráva OECD. Jednou z nich je Brazílie. Při současných cenách je tamní etanol vyráběný z cukrové třtiny konkurencí benzínu. Hlavně kvůli nízkým mzdám dělníků sklízejících třtinu. Brazílie má navíc pro pěstování třtiny potřebný prostor.
V Evropě se vyplatí podle expertů EU pěstovat rostliny na etanol, až když bude dlouhodobě cena ropy na úrovni 90 dolarů za barel (dnes je za 74 dolarů). Navíc pokud například Velká Británie bude chtít splnit svůj cíl - nahradit biopalivy 5 procent benzínu a vyrábět z biomasy 20 procent energie, bude muset na pěstování energetických plodin věnovat 7 procent plochy ostrovů. Výroba energie ze zrn pšenice či kukuřice způsobuje i značné zvýšení jejich ceny. Podle šéfa americké ekologické organizace Earth Policy Institute to může vést až k hladu v některých zemích.

Hybridy a diesel
Efektivnější výroba biolihu prostřednictvím baktérií z celých rostlin, slámy či z dřevního odpadu se teprve rozjíždí. Koncern DuPont plánuje spustit první provoz až za tři roky. V plenkách je zatím i využití domovního odpadu. "Stejně tak jsou spíše hudbou vzdálené budoucnosti auta na vodíkový pohon," říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Navíc vodík se vyrábí elektrolýzou a na to je, stejně jako pro elektromobily, potřebná elektřina. Za její perspektivní zdroj považuje stále větší počet států jádro či "čisté" spalování uhlí. Ale FutureGen, první uhelná elektrárna nevypouštějící oxid uhličitý na světě, bude v USA fungovat až za pět let.
Proto všechny státy věnují značnou pozornost podpoře úspor. Navíc technologie jsou již známy. Například hybridní Toyota Prius (kombinace elektromobilu a klasického vozu) podle časopisu Economist ujede díky zpětnému odběru energie při brždění o 20 procent delší trasu než normální auto na stejné množství paliva. A podle amerického ministerstva energetiky kdyby třetina Američanů vyměnila svá auta za diesely, snížila by se spotřeba ropy o stejné množství, jaké dováží každoročně USA ze Saúdské Arábie.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů