Čtvrtek, 28. března 2024

Čas sluneční sklizně

Čas sluneční sklizně

Solární elektrárna v Bavorsku, jež dosud byla největším zařízením svého druhu na světě, přijde během několika příštích měsíců o svou korunu. V lednu 2007 bude totiž zprovozněna podobná elektrárna v Portugalsku, kterou zde staví obří koncern General Electric (ten se mimo jiné věnuje i výrobě zařízení pro elektrárny). Nezbytný kontrakt s portugalskou vládou byl podepsán v květnu a již se rozběhly stavební práce. Celková výše investic bude 60,2 milionu EUR a nová solární elektrárna bude dodávat 11 megawattů energie. Zaměstnanci GE provedou v elektrárně instalaci 52 000 panelů s monokrystalickými polovodičovými články, takže celková plocha bude 60 hektarů. Elektrárna vytvoří dostatek energie na zásobování 8 000 domácností.

         Nová elektrárna se buduje v městě Serpa, které se nachází jihovýchodně od Lisabonu a je jedním z nejslunnějších míst Evropy. GE se s partnery (Energy, Power Lights a Catovento) rozhodla pro Portugalsko, neboť výroba energie pomocí solárních článků je ekonomicky efektivní pouze tehdy, pokud je cena za jeden kilowatt alespoň 25 centů. Soukromí odběratelé energie ve Spojených státech přitom platí pouhých 10 až 14 centů, takže americký trh je pro výrobu solární energie neatraktivní. V Evropě jsou ceny energie mnohem vyšší, navíc čisté zdroje energie jsou podpořeny státními dotacemi. Portugalská vláda nabízí v tomto programu až 31 eurocentů za každý kilowatt. Tato investice nepochybně prospěje životnímu prostředí: v porovnání s tradičními elektrárnami, jež používají fosilní paliva, se emise oxidu uhličitého ročně sníží o 30 000 tun.

         Ale ani elektrárna v Portugalsku si neudrží prvenství dlouho, neboť již se rozběhl projekt na vybudování nové, 18megawattové elektrárny v Nevadě a izraelská vláda buduje obří 100megawattové zařízení, které má v budoucnu být údajně rozšířeno na výkon 500 megawattů.

 

Zdroj: POLSKO: Wiedza i Zycie

6.června 2006

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů