Čtvrtek, 25. dubna 2024

Studenti postavili sluneční kolektor s kolegy z Polska

Studenti postavili sluneční kolektor s kolegy z Polska
Netradiční letní brigádu má za sebou čtrnáct studentů z Českého Těšína, Cieszyna, Havířova, Karviné a Brna. Díky spolupráci občanského sdružení Trianon a Ekoenergie Cieszyn vyráběli v Českém Těšíně sluneční kolektor k ohřevu vody.

Český Těšín - Studenti během prázdnin ale nevyráběli pouze kolektor. Zkusili si rovněž třídění plastů a komponentů z dosloužilých počítačů. Obě netradiční brigády absolvovali v rámci mezinárodních ekologických aktivit studentů, které pořádá českotěšínské sdružení Trianon.
" Studenti pod odborným vedením firem z Polska a Čech vyráběli absorbéry pro sluneční kolektory. Úkol zněl zabezpečit během týdne jejich instalaci a funkčnost systému pro teplou užitkovou vodu. Zájemci a hosté se mohli přesvědčit, že studenti úkol zvládli. V závěru bylo možno pustit z kohoutků vodu o teplotě asi 40 stupňů Celsia," informoval předseda občanského sdružení trianon Viliam Šuňal.
" Jde o to, aby mládež poznala možnosti využití čisté energie, v tomto případě sluneční. Výroba kolektoru tak dovolila spojit praktickou část výroby s ekologickou výchovou," vysvětlil Zdislaw Matysiak z polské Ekoenergie, který workshop se studenty vedl.
Celá akce měla poukázat na možnosti využití sluneční energie v domácnostech. Díky kolektoru totiž mohou několik teplých měsíců v roce využívat sluneční energii k ohřevu vody bez nutnosti ohřívání plynem. Do ovzduší se tak dostává i výrazně méně znečišťujících látek vznikajících při ohřevu vody. Podle Matysiaka je výroba podobného kolektoru rovněž výrazně levnější záležitostí než kolektory dodávané profesionálními firmami. V přepočtu vyjde zhruba na 6 tisíc zlótych, což je necelých šedesát tisíc korun.
Již nyní se ale organizátoři projektu netají přáním pokračovat příští rok v dlouhodobé akci nazvané Kolektory pro Beskydy. Až do roku 2013 by tak mohly vznikat sluneční kolektory právě pro tuto oblast.

VÍTĚZSLAV FEJFAR
Zdroj: Karvinský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů