Čtvrtek, 28. března 2024

Číňané už myslí ekologicky

Číňané už myslí ekologicky

Plzeň - Největší šanci, jak může plzeňská Škodovka zasáhnout do navyšování energetických kapacit Číny, je podílet se na výstavbě spaloven biomasy a komunálního odpadu ve středních městech. Včera se v tom utvrdili představitelé Škody Power, když jejich firmu navštívil náměstek ministra průmyslu centrální čínské vlády Gao Chučcheng.

Jeho skupina ve středu podepsala v Praze kontrakty s českými firmami za téměř 400 milionů korun. Včera zavítali Číňané na západ Čech na exkurzi k výrobci turbín a zařízení pro klasickou energetiku. "Udělali jsme jim prezentaci v oblasti našich turbín pro výrobu energie ve spalovnách biomas a předvedli jim reference na některá zařízení, která jsme dělali pro Turecko a Dánsko. Čína potřebuje hodně elektráren. V poslední době už ale také hledí na ekologii a na využití obnovitelných zdrojů. Dnes to čínská delegace potvrdila," uvedl generální ředitel Škody Power Jan Musil.

Podle něj se chce plzeňská firma dostat na čínský trh pomocí společnosti GCEC, kterou vlastní napůl s čínskou strojírenskou firmou Guagcheng. Své trhy bude hledat v menších provinciích a středních čínských městech. "Jedná se o aglomerace třeba s deseti miliony obyvatel. Nejsou tedy zas až tak malé. Taková města navíc produkují obrovské množství odpadu, který budou muset nějak zpracovat. Přeměna na energii je optimální řešení," dodal Musil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů