Pátek, 19. dubna 2024

Éra levné energie patří minulosti

Éra levné energie patří minulosti
Konec popularity jaderných elektráren se nikdy nekonal - alespoň uvažujeme-li celosvětově. V Asii se stavěly a stavějí reaktory bez výraznějšího omezení tempa. Americký příklad Miroslava Zajíčka (HN 22. 8. 2006, str. 9) se dá pro zbytek světa uplatnit jen těžko - stejně jako se asi v Evropě nenajde rozumně uvažující člověk požadující americké ceny benzínu.
Jednání Tennessee Valley Authority, která odepsala čtyři miliardy dolarů vložených do výstavby elektrárny Bellefonte v severní Alabamě, potvrzuje americký přístup k podnikání: Co nepřináší okamžitý zisk, zrušíme. Ironií osudu právě v Bellefonte postaví do roku 2010 stejná společnost první jaderný blok s varným reaktorem nové generace o výkonu 1371 MW. Za 2,2 miliónu dolarů, v přepočtu ještě levněji, než stál Temelín, ho dodá společnost General Electric.
Důvodů, proč se v USA přestaly po boomu 70. let minulého století objednávat nové jaderné elektrárny, bylo více než jen obrat k vodě. Uvedu dva neméně významné: cena zemního plynu a lepší využívání stávajících jaderných zdrojů.
"Sázka na zemní plyn před deseti lety byla správná, neboť USA potřebovaly zdroje pro střední a špičkové zatížení a plyn stál dva až tři dolary za milión Btu (britských termických jednotek, 33 m3). Nyní jeho cena vylétla až k 11 dolarům a neklid na trhu pokračuje," upozorňuje šéf Jaderného energetického ústavu Skip Bowman. "Stojíme tváří v tvář nikoli energetické krizi, nýbrž krizi investic do energetiky," hodnotí situaci na americkém energetickém trhu.
A dále: 104 atomové bloky běží tak dobře, že jen v letech 1993 až 2003 zvýšily dodávky proudu o množství, které odpovídá výrobě osmnácti tisícimegawattových reaktorů využívajících provozní dobu na 90 procent. Jakoby v USA přibylo devět Temelínů.
Nyní se tedy rýsuje i ve Spojených státech obrat k "jádru". Důvodů je opět povícero: ministerstvo energetiky předpokládá, že během dvaceti let stoupne poptávka po elektřině o polovinu; požadavky na ochranu klimatu se nepochybně prosadí i v USA; a v neposlední řadě i ekonomika. Průvan v peněžence působí účty za elektřinu nikoli proto, že jaderné zdroje jsou drahé, nýbrž proto, že zdrojů je málo.
Nemusí se nám to líbit, můžeme proti tomu psát traktáty, ale doba levné energie skončila nejpozději s druhým ropným šokem v 70. letech minulého století.
Autor je docentem FJFI ČVUT
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů