Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jídlo v restauraci ohřívá Slunce

Jídlo v restauraci ohřívá Slunce
Havířov - Radniční restaurace využívá již čtyři roky solární panely Heliostar 202. Kolektory nejsou jediným zdrojem ohřevu vody, ale spíše jen pomocí. Naprostá většina solárních kolektorů je instalována v rodinných domcích a slouží k ohřevu teplé užitkové vody, někdy i vody v bazénech. Některé subjekty využívají toto zařízení v kombinaci s tepelným čerpadlem. Mezi nejvýznamnější projekty tohoto typu v kraji patří i budova havířovského magistrátu.
Restaurace na samém vrchu budovy má k dispozici solární systém se čtyřmi kolektory Heliostar 202, které slouží k ohřevu 900 litrů teplé vody pro provoz kuchyně. " Projekt solárních panelů byl realizován v roce 2000. Cena byla 430 tisíc korun a vše kompletně bylo zaplaceno díky státní dotaci ministerstva životního prostředí," uvedl mluvčí magistrátu Ivan Trnka.
Sluneční kolektory pohlcují sluneční záření a přetvářejí ho na teplo, kterým se voda ohřívá. Dopadající energii slunečního záření lze plochým kolektorem zachytit s jistou účinností, která je tím větší, čím menší je rozdíl mezi teplotou kapaliny proudící kolektorem a teplotou okolního vzduchu. To znamená, že v letním období, kdy je teplota vzduchu poměrně vysoká, pracuje kolektor s uspokojivou účinností až 80 procent, kdežto v zimním období, kdy je teplota vzduchu nízká, účinnost klesá.
" Ono je to vlastně jako velké topení. V žádném případě to však není nějak extra výkonné zařízení. Při ohřevu vody na 30 stupňů je to ideální, ale jen to by nestačilo. Dá se říct, že je to spíše taková výpomoc. V klimatických podmínkách ČR se energie slunečního záření využívá především k ohřívání užitkové vody," řekl vedoucí oddělení správy radnice Jiří Berger.

JAN PRISTÁŠ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů