Pátek, 29. března 2024

Energii jsme prodali doma, nemáme co vyvážet

Energii jsme prodali doma, nemáme co vyvážet
Obrovská tuzemská poptávka po elektřině, kterou potvrdila nedávná druhá velkoobchodní aukce, přiměla energetickou skupinu ČEZ ukončit vývoz do Německa a Rakouska.
"Obchody, které jsme již v Německu uzavřeli, uspokojíme nákupem elektřiny na německém trhu," tvrdí obchodní šéf ČEZ Alan Svoboda.


HN: Odkdy přestanete do Německa a Rakouska vyvážet elektřinu?
Jde o roční kontrakty na příští rok. Dosud byla praxe taková, že jsme prodávali naši elektřinu do zahraničí poté, co byly v listopadu v aukci pořádané ČEPS vydraženy přeshraniční kapacity nutné pro "přepravu" elektřiny. Tentokrát jsme již veškerou elektřinu prodali doma, takže podle aktuální bilance nemáme co na roční bázi exportovat.


HN: Bude se to v příštích letech opakovat?
Směrem na německé a rakouské trhy to je pravděpodobné, protože domácí poptávka po elektřině i nadále poroste. Stále však vidíme příležitosti pro krátkodobé exporty podle našich momentálních možností. Do budoucna tak jako tak ztratí smysl o exportech jako takových hovořit, protože domácí trh splyne s okolními a nebude rozdíl mezi jednotlivými dodávkami.


HN: Kolik elektřiny ČEZ do těchto dvou zemí vyvážel?
Před pár lety směřovalo na západ až 18 terawatthodin. Loni jsme uzavřeli kontrakty na letošek už ve čtvrtinovém rozsahu. Trend, kdy klesá celkový export ve prospěch domácích dodávek a posiluje vývoz směrem na východ, trvá už tři roky. Letos tak prodáme víc elektřiny na východ než na západ.


HN: Jaký vliv na to má odstavení jaderného bloku v Jaslovských Bohunicích koncem letošního roku?
Významný. Slovensko se tak z exportní země najednou stane zemí dovozní. Nejde ale jen o Bohunice, které zasáhlo nařízení EU, ale také bloky v uhelných elektrárnách Nováky a Vojany, které už mají nevyhovující ekologické parametry. Spolu s dalšími odstávkami tak během tří let Slovensko postupně přijde o celou čtvrtinu dříve vyráběné elektřiny. Bez náhrady.


HN: Nedoplatí ČEZ na takové rozhodnutí ekonomicky? V Německu jsou přece vyšší prodejní ceny než v Česku...
Trhy v rámci střední Evropy jsou cenově provázané. Cenové rozdíly jsou přitom zcela vyrovnávány platbami za přeshraniční kapacity potřebné k přepravě elektřiny. Tyto ceny přitom určují obchodníci v aukcích.
Nám je proto jedno, kam elektřinu v regionu prodáme. Vždy to bude efektivně za stejnou cenu odpovídající ceně domácí. S rostoucím nedostatkem elektřiny na východ od nás budou klesat i přeshraniční poplatky směrem na západ a ceny obou trhů se zcela srovnají. Do té doby ale bude český trh ještě těžit z cenové výhody oproti zahraničí.


HN: Nepoškodí si tím ČEZ jméno u svých rakouských či německých zákazníků?
Určitě ne, protože veškerým svým smluvním závazkům bezezbytku dostojíme. Obchody, které jsme již v Německu uzavřeli, uspokojíme nákupem elektřiny přímo na německém trhu tak jako ostatní tamní obchodníci. Nejde o to, kde se elektřina vyrobí, ale že se dodá podle smlouvy.


HN: Znamená to, že ČEZ ukončí veškerý export elektřiny vyrobené v Česku, nebo ho bude do některých jiných zemí prodávat dál?
V tomto okamžiku nám nezbývá elektřina pro export do Německa nebo Rakouska na roční bázi. Pro Slovensko a Maďarsko jsme už dříve podepsali některé exportní kontrakty, ale další objemy na roční bázi ze stejných důvodů už nebudeme dodávat ani na východ. Nicméně elektřina je komodita, se kterou se aktivně obchoduje, a my ten proces nebudeme samozřejmě sledovat se založenýma rukama.


HN: V příštím roce ČEZ vyrobí po odečtení vlastní spotřeby rekordních 57 terawatthodin elektřiny. Může vyrobit ještě víc?
Stav naší výrobní základny průběžně vyhodnocujeme, ale očekávat, že vyrobíme výrazně víc elektřiny, než jsme se po aukcích zavázali, není asi reálné. Teď si na to určitě netroufáme.


HN: Znamená to, že prodej elektřiny pouze v Česku uspokojí finanční potřeby firmy ČEZ?
V kampani uspělo 22 obchodníků, nejen domácích, ale i mezinárodních. Kam elektřinu prodají, to neumím určit. Její část, spolu s elektřinou dovezenou a od nezávislých výrobců, bude ale zřejmě exportována. Počet konkurentů - 19 subjektů v aukci sezónních produktů - a zejména rozsah objednaných sezónních produktů dává ale tušit, že boj o koncové zákazníky se v Česku rozběhne naplno. Čeští zákazníci budou proto těžit z toho, že jejich dodavatelé nakoupili elektřinu za ceny, které jsou nižší než v zahraničí, a že se budou předhánět, aby ji nabídli zákazníkům s co nejnižší marží, aby uspěli.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů