Čtvrtek, 28. března 2024

Solární energetika na vzestupu

Solární energetika na vzestupu
Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren přesáhl v roce 2005 hranici 5 000 MW. Dodavatelé již několik let po sobě hlásí meziroční nárůst výroby na úrovni 35 %, přičemž poptávka na trhu převyšuje nabídku. Celosvětový hospodářský obrat v tomto oboru v loňském roce činil asi 10 miliard Euro. Nová studie Greenpeace a Evropského sdružení fotovoltaické energetiky odhaduje, že do roku 2025 se výkon solárních elektráren zvýší na 430 000 MW a jejich roční výroba dosáhne 590 TWh elektřiny – to je přibližně desetinásobek roční spotřeby v České republice.
Rostoucí zájem o fotovoltaické systémy přiměl firmy zejména v Evropě a v Japonsku ke rozsáhlým mnohamiliardovým investicím do zvyšování výrobních kapacit. Mezi hlavní tahouny na trhu patří Německo, Japonsko, Čína a Spojené státy.
Studie Greenpeace a Evropského sdružení fotovoltaické energetiky (EPIA) s názvem „Sluneční generace“ byla zveřejněná ve čtvrtek 7. září. Zájemci si ji mohou stáhnout v PDF dokumenty z webových stránek Greenpeace zde (4,2 MB). Analyzuje dosavadní vývoj a odhaduje dynamiku trhu v příštích několika desetiletích až do roku 2040.
Na začátku se vrací k předchozí verzi studie z roku 2001, jejíž odhad rozvoje solární energetiky zůstal pozadu za skutečností. Tehdy se odhadovalo, že dnešního výkonu dosáhnou solární instalace až v roce 2010, skutečné tempo růstu tedy bylo dvojnásobně vyšší.
Na základě korigovaných vstupů dospívá nová studie k odhadu, že v roce 2025 bude ve světě celkem 433 000 MW solárních elektráren – to představuje větší výkon, než mají všechny jaderné reaktory dohromady (369 678 MW na počátku roku 2006). Roční výroba solární elektřiny by tak za dvacet let mohla dosáhnout 589 TWh – to převyšuje spotřebu celého Německa a odpovídá výrobě sto padesáti velkých tepelných elektráren.
Prognóza pro rok 2040 dokonce uvádí fotovoltaický výkon 3 090 000 MW a roční výrobu 4 890 TWh, což je více než třetina dnešní celosvětové spotřeby elektřiny.
Studie dále diskutuje uplatnění a možnou podobu využití solárních elektráren v roce 2025. V případě, že by 80 % všech systémů bylo instalováno na střechách budov a sloužilo pro domácnosti, mohlo by tím pokrýt spotřebu asi 290 milionů lidí připojených na elektrizační síť, z toho 40 milionů lidí žijících v Evropě. Další miliardě lidí by solární systémy dodávaly energii v rozvojových zemích.
Roční investice do výrobních kapacit by za dvacet let mohly dosáhnout sedmi miliard Euro a celkový obrat na fotovoltaickém trhu by byl 110 miliard. Odhadovaná cena fotovoltaických panelů v té době je 2 Eura na jeden instalovaný watt. Systém o výkonu 3 kilowatty, který by domácnosti zajistil ve výrobě elektřiny soběstačnost, by tak přišel na 6000 Euro (asi 170 tisíc korun).
Rozvoj fosilní energetiky by přinesl i značný prospěch z hlediska zaměstnanosti a ekologie. V samotné výrobě by do dvaceti let mohlo vzniknout půl milionu pracovních míst, další milion pracovníků by našel obživu v údržbě. Ročně by solární elektrárny ušetřily emise oxidu uhličitého ve výši 353 milionů tun (pro srovnání: veškeré skleníkové emise České republiky představují zhruba 120 milionů tun CO2).
V závěru studie shrnuje doporučení k politickým krokům, které by prezentovaný scénář zajistily. Zdůrazňuje potřebu uchovat a rozšířit stávající systémy podpory obnovitelných zdrojů (v oblasti fotovoltaiky se nejlépe osvědčuje praxe v Německu a v Japonsku) a nutnost odbourat systematické znevýhodňování obnovitelných zdrojů masivními dotacemi do uhelných a jaderných elektráren.

Jan Beránek
WISE Brno Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic tel./fax 420-604-207305 email: jan.beranek@wisebrno.cz skype: janberanek www.wisebrno.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů