Úterý, 19. března 2024

Odstavte reaktor! Chceme dodávat větrnou elektřinu!

Odstavte reaktor! Chceme dodávat větrnou elektřinu!

Zvýhodněné výkupní ceny a další státní podpora ani ve spojení s vládním programem likvidace jaderné energetiky, německy Ausstieg, firmám vyrábějícím, dodávajícím a provozujícím větrné elektrárny v Německu, nestačí. Organizace tlumočící jejich zájmy zjistily, že přenosové trasy ze Severního moř e nemají potřebnou kapacitu - a aby se uvolnily, požadují nejlépe okamžitě uzavřít atomovou elektrárnu Brunsbüttel, byť s tím pět let stará dohoda vlády s energetickými společnostmi počítá v roce 2009.


Její provozovatelé V attenfall Evropa a E.ON o tom nechtějí slyšet a raději by reaktor, který dodal první proud do sítě přesně před 30 lety, a nyní je v nejlepší kondici, nechali běžet déle. Ostatně podobný požadavek vznesly elektrárenské společnosti už před loňským nástupem současné velké koalice křesťanských stran a sociální demokracie, a podporu mají právě v pravicové CDU/CSU.

Hraje se o elektrická vedení

Jenže to by znamenalo, že proud ze stovek větrníků, projektovaných na severomořském šelfu, tedy na moři, nebude kudy dopravit k potenciálním zákazníkům. Rozvoj větrné energetiky se zastaví a Německo přijde v této bouřlivě se rozvíjející oblasti o nynější obrovský náskok, varoval deník Tageszeitung, osmdesátitisícová tribuna protiatomových organizací, institucí a sdružení. "Neexistuje jiná přenosová trasa. proud z atomové elektrárny ji zcela vytěžuje," citoval list předsedu Fóra pro výstavbu mořských větrných parků a někdejšího hamburského senátora (ministra) pro životní prostředí Jörga Kuhbiera. Německo je dnes mistrem planety ve větrné energetice. Na konci letošního srpna se tam provozovalo 17 841 turbín o výkonu 19 276 MW, tedy téměř třetina světových kapacit, uvádí Sdružení pro energetickou techniku (IWET). Loni vyprodukovaly 26,5 miliardy kilowatthodin, což jsou 4,3 % německé výroby elektřiny. Jedna turbína tak během roku běžela v průměru 1438 hodin, zhruba každou šestou hodinu.


Jaderná elektrárna v Brunsbüttelu o výkonu 771 megawattů, tedy zhruba pětadvacetkrát menším, dodala loni do sítě šest miliard kilowatthodin, jen čtyřikrát méně. Elektrárnu vlastní ze dvou třetin společnost Vattenfall Evropa a z třetiny koncern E.ON. Do provozu byla uvedena před 30 lety, 13. července 1976. Varný reaktor o výkonu 771 megawattů a další zařízení dodal koncern Siemens. Prakticky stejnou elektrárnu postavil v podunajském Zwentendorfu. V roce 1978 však Rakušané rozhodli v lidovém hlasování, že ji nespustí a investici sedm miliard šilinků (dnes zhruba 1,5 miliardy eur) zaplatil stát z peněz daňových poplatníků. Náhradou pak elektrárenské firmy Verbund a EVN postavily v sousedním Dürnrohru nákladem 13 miliard šilinků parní elektrárnu na polské černé uhlí o stejném výkonu.

Spotřebu energií snížíme na polovinu

Zásadní obrat v německé energetice, který prosazoval už minulý kabinet soc. dem. a Zelených, a který prosadili sociální demokraté i do programu současné velké koalice, naráží na řadu velkých překážek. Za hlavní překážku se paradoxně považuje jaderná energetika, která vyrábí elektřinu bez emisí skleníkových plynů ohrožujících zemské klima a dodává ji spolehlivě ve velkém množství a lacině. Právě kvůli nízké ceně atomového proudu je cílem útoků všech tzv. ekologických hnutí, která prosazují v duchu programu ministerstva životního prostředí transformaci německé energetiky.
Její páteří by se během několika desetiletí měly stát právě obnovitelné zdroje. Současně se počítá s poklesem spotřeby dovážené ropy a zemního plynu; uhlí, kterého má Německo až na 300 let, si svou pozici udrží. Klíčovým bodem programu soc. dem. ministra životního prostředí Sigmara Gabriele, v němž není pro atom místo, je snížení spotřeby všech energií na polovinu. Jakkoli se dá o reálnosti tohoto projektu pochybovat, činí se další a další kroky pro jeho realizaci. Komplikovaný problém německé energetiky představuje už nyní vedení přenosových tras. Pobřežní regiony se historicky vyvinuly jako okrajové v systému, v němž se proud distribuoval z několika málo oblastí (uhelné revíry v Porýní a Porúří, Lužice, Střední Německo) v centrálních částech státu. Při bouřlivém rozvoji větrné energetiky na severu Německa vedení samozřejmě nestačí.

Jaderka překáží

V celém Šlesvicku-Holštýnsku existují jen dvě místa, kudy se může elektřina dostat ve velkém do celoněmecké sítě 380 kilovoltů: v Böxlundu u Flensburgu a právě dvojí připojení v Brunsbüttelu s celkovou kapacitou 3400 megawattů. Böxlundské vedení (700 MW) stačí pouze pro první dva větrné parky na ostrově Sylt. Proud z dalších dvou až tří, které se plánují o několik kilometrů dále, se musí vést přes Brunsbüttel. Totéž platí o třech větrných parcích chystaných před helgolandským pobřežím. Schválena je už výstavba přenosové trasy, která severně od mořských lázní Büsum překračuje pobřežní mělčinu a dále má pokračovat podzemním kabelem do Brunsbüttelu.
První park se má začít stavět v roce 2010 a každý rok má přibýt jeden nový. Zatím však kapacitu pro přenos elektřiny z moře blokuje proud z atomových elektráren Brunsbüttel a Brokdorf (dohromady 2141 MW). "Nic není teď volné, žádná trasa netrpí nedostatečným vytížením," komentuje konkurenci v přenosových sítích mluvčí společnosti E.ON Anja Cales de Beaulieu. Výstavba nových je však nákladná a navíc obvykle naráží na odpor tzv. ekologických hnutí. Jaderné reaktory představují jistější cíl a výrobci, dodavatelé i provozovatelé větrných elektráren na tuto energetickou konkurenci s potěšením a podporou zapálených aktivistů tvrdě útočí. Sporo to, jaký proud poteče z Brunsbüttelu, připomíná vtip o dvou ruských mužicích: ukradli vagon vodky a prodali ji, aby měli - na vodku.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů