Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zájemcům o obnovitelné zdroje energie poradí nový katalog firem

Letošní vydání katalogu je nově rozšířeno také o kategorii projektových a architektonických kanceláří, které se zaměřují na výstavbu tzv. nízkoenergetických domů
Zájemcům o obnovitelné zdroje energie poradí nový katalog firem

Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT dnes zveřejnilo již dvanácté vydání katalogu firem, které se zabývají výrobou, montáží a distribucí technologií využívající obnovitelné zdroje energie [1]. Katalog firem je určen především zájemcům o využívání obnovitelných zdrojů, jako například stavebníkům, majitelům rodinných domů nebo podnikatelům, kterým usnadní orientaci a výběr vhodného dodavatele zařízení. Letošní vydání katalogu je nově rozšířeno také o kategorii projektových a architektonických kanceláří, které se zaměřují na výstavbu tzv. nízkoenergetických domů.

„Obnovitelné zdroje energie jsou perspektivním a rychle se rozvíjejícím oborem podnikání. Například v Německu se vloni z obnovitelných zdrojů vyrobilo více než 10% elektřiny, což zaměstnalo kolem 200 tisíc lidí,“ říká ředitel EkoWATTu Jiří Beranovský. „Zájem o obnovitelné zdroje energie ale roste i u nás, což s sebou nese i rozšiřování nabídky firem, které v tomto oboru působí,“ vysvětluje důvody k aktualizaci katalogu Beranovský. Katalog je členěn celkem do osmi tematických kapitol podle oboru ve kterém firmy působí –  Solární energie, Fotovoltaické systémy, Tepelná čerpadla, Biomasa, Kogenerace, Malé vodní elektrárny, Větrné elektrárny. V osmé, nejnovější kategorii jsou soustředěny firmy, které se zabývají projektováním a výstavbou nízkoenergetických domů [2].

Vydání publikace Katalog firem – obnovitelné zdroje energie 2006 – 2007 v letošním roce finančně podpořila Česká energetická agentura v rámci Státního programu na podporu úspor  energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2006. Katalog vychází v nákladu 7500 kusů. Distribuován je zdarma – část nákladu bude zájemcům k dispozici v síti cca 50 poradenských středisek EKIS České energetické agentury [3], část je distribuována u příležitosti odborných výstav a konferencí. Lze jej také objednat na tel: 266 710 247 nebo e-mailové adrese: ekowatt@ekowatt.cz. Na internetu je přístupná také elektronická verze katalogu na adrese www.ekowatt.cz.

Další informace:

www.ekowatt.cz

www.ekowatt.cz

www.energetika.cz

Kontakt:                    

Monika Kašparová

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie (The RES and EE Centre)

Bubenska 1542/6, 170 00 Praha 7

tel:  420 266 710 247, fax: 420 266 710 248

e-mail: monika.kasparova@ekowatt.cz

EkoWATT je nezávislá poradenská organizace, která již 16 let pomáhá občanům, obcím a organizacím se zaváděním energetických úspor a s využíváním obnovitelných zdrojů energie. Od roku 1996 poskytuje bezplatné energetické poradenství v rámci sítě Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS) České energetické agentury.

Poznámky:

[1] První databázi firem působících v oboru obnovitelných zdrojů energie sestavil EkoWATT (tehdy ve spolupráci s nadací SEVEn) již v roce 1992.

[2] Nízkoenergetické domy oproti běžným budovám, které se u nás v současnosti staví, uspoří zhruba 50% energie na vytápění i více. Roční spotřeba je u těchto domů nižší než 50 kWh na m2 vytápěné podlahové plochy. Úspory energie jsou zajištěny zejména komplexním přístupem k řešení domu již ve fázi projektu – použitím kvalitních tepelných izolací, vhodnou dispozicí a orientací domu či řízeným větráním, které minimalizuje tepelné ztráty.

[3] Energetická konzultační a informační střediska (EKIS) České energetické agentury poskytují veřejnosti bezplatné energetické poradenství. V roce 2005 pracovalo v síti EKIS ČEA celkem 44 středisek zaměstnávajících 178 poradců. EkoWATT provozuje dvě střediska EKIS – v Praze  a v Českých Budějovicích. Více viz www.ceacr.cz

Tisková zpráva EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů