Pátek, 19. dubna 2024

Den otevřených dveří

Den otevřených dveří

Udělejte si výlet. Přijeďte se v sobotu 14. října od 9 do 16 hodin podívat k některé z českých moderních větrných elektráren. Budete se moci přesvědčit, jak větrníky působí v krajině, a zblízka si prohlédnout tyto technologie, které vyrábí elektřinu bez exhalací a radioaktivního odpadu.

U každé elektrárny vám po celý den budou k dispozici jejich provozovatelé, aby vám zodpověděli konkrétní dotazy. Každou celou hodinu proběhne ucelený výklad o roli větrných turbín v české energetice a jejich přínosech pro životní prostředí a přilehlé obce. Zájemci se také budou moci podívat do útrob těchto strojů. Na místě si budete moci vzít zdarma aktualizované brožury „Větrné elektrárny: mýty a fakta“.

Den otevřených dveří proběhne u devíti větrných elektráren a farem: Pavlov u Jihlavy, Břežany u Znojma, Jindřichovice pod Smrkem na Liberecku, Protivanov a Drahany (okres Prostějov), Hraničné Petrovice na Olomoucku, Nová Ves v Horách u Litvínova, Petrovice-Tisá u Ústí nad Labem a Žipotín (okres Svitavy). Podrobné informace o jednotlivých projektech a instrukce, jak se na místo dostanete, jsou zde.

Soutěž

Výherci získají u vybraných projektů možnost výstupu na gondolu větrné elektrárny (za příznivých povětrnostních podmínek). Soutěžní otázky a bližší informace zde.

Akci pořádá Hnutím DUHA ve spolupráci s Heinrich Böll Stiftung.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů