Čtvrtek, 28. března 2024

Seminář pro stavebníky: Nízkoenergetické domy – vize budoucnosti nebo nezbytný standard dneška?

EkoWATT srdečně zve na první ze série seminářů
	Seminář pro stavebníky: Nízkoenergetické domy – vize budoucnosti nebo nezbytný standard dneška?

Nízkoenergetické domy – vize budoucnosti nebo nezbytný standard dneška?, který proběhne v pátek 20. října od 10:30 hod. v Českých Budějovicích na Výstavišti v Pavilonu B1 u příležitosti výstavy HOBBY Podzim 2006. Seminář je určen především stavebníkům, kteří chtějí výrazně snížit spotřebu energií a provozní náklady na vytápění u nově stavěných domů nebo u rekonstrukcí starších budov. Stejnou možnost budou mít i zájemci o nízkoenergetické domy v dalších okresech jihočeského kraje – seminář se dále uskuteční také 26. 10. t. r. v Prachaticích, 7. 11. v Táboře, 14. 11. ve Strakonicích, 15. 11. v Třeboni a 23. 11. v Písku. [1] Vstup je volný.

Nízkoenergetické domy oproti běžným novostavbám, které se u nás v současnosti staví, uspoří zhruba 50  % energie a s tím spojených nákladů na vytápění. [2] Ve srovnání se starší výstavbou bývá spotřeba dokonce třetinová i nižší. Úspory energie jsou zajištěny především kvalitní izolací, dále použitím tzv. pasivních solárních prvků (vhodná orientace oken apod.) a řízeným větráním, které minimalizuje tepelné ztráty. Takové domy jsou ve vyspělých evropských zemích již zcela běžné a uvažuje se o tom, že by se měly stát standardem. U nás se při tom podobné stavby objevují zatím jen ojediněle. Například v minulém roce bylo v ČR postaveno asi 17 500 nových rodinných domů. Podle odborného odhadu EkoWATTu jen málé procento z nich svou kvalitou přesahuje stanovené normy spotřeby energie na vytápění a pouhá hrstka z nich je skutečně energeticky úsporných.

Seminář EkoWATTu se proto zaměří především na konkrétní příklady, jak úspor energií ve stavbách dosáhnout. Prezentovány budou také výsledky nedávno ukončeného výzkumného projektu [3], který prokázal, že výrazného snížení provozních nákladů domu až o 43 % lze dosáhnout při zvýšení investičních nákladů o pouhá 4 %. „Nízkoenergický dům tedy nemusí být nijak výrazně dražší než běžná výstavba a investice do energetiky úsporných opatření se může vlastníkovi domu velmi dobře vyplatit,“ uvádí Karel Srdečný, vedoucí kanceláře EkoWATTu v Českých Budějovicích. „Ani konvenční výstavba ale nemusí být zbytečně energeticky náročná. Pouhá optimalizace projektu standardního domu ušetří kolem 20 % provozní spotřeby energií, nákladů a emisí,“ dodává Srdečný.

Projekt seminářů o nízkoenergetické výstavbě finančně podpořil Jihočeský kraj v rámci grantového programu na podporu ekologického vzdělání, výchovy a osvěty. Účast na semináři je bezplatná. Každý účastník navíc obdrží CD se programem Hestia, pomocí kterého lze modelovat energetické úspory v konkrétním domě, včetně úspor ekonomických. Novináři jsou srdečně zváni.

Kontakt:                 

Karel Srdečný

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie (The RES and EE Centre)

B. Smetany 19, České Budějovice, 370 01, tel. fax: 383839924

e-mail: karel.srdecny@ekowatt.cz

www.ekowatt.cz  - internetová stránka organizace

www.energetika.cz - internetový portál se zaměřením na energetiku

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie je nezávislá poradenská organizace, která již 16 let pomáhá občanům, obcím, podnikům a dalším organizacím se zaváděním energetických úspor a s využíváním obnovitelných zdrojů energie. Od roku 1996 poskytuje bezplatné energetické poradenství v rámci sítě Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS) České energetické agentury. Provozuje dvě poradenská střediska – v Praze a v Českých Budějovicích.

Poznámky:

[1]       Semináře proběhnou postupně ve všech okresech jihočeského kraje:

České Budějovice, 20. 10. 2006, 10:30 hod., Výstaviště České Budějovice - Pavilon B1

Prachatice, 26. 10. 2006, 18 hod, Centrum ekologické výchovy Dřípatka, Rumpálova 402

Tábor: 7. 11. 2006 od 17 hod. Střední průmyslová škola strojnická, Komenského 1670

Strakonice, 14. 11. 2006, 17 hod., Gymnázium, Máchova 174

Třeboň: 15. 11. 2006 od 17 hod. – místo bude upřesněno

Písek: 23. 11. 2006 od 16 hod., INKANO - informační kancelář neziskových organizací, Píseckého 131

[2]       Nízkoenergetické domy zatím nejsou v ČR přesně definovány. Mezi odbornou veřejností je zvykem pokládat za nízkoenergetický takový dům, jehož roční spotřeba na vytápění je nižší než 50 kWh na metr čtverečný vytápěné podlahové plochy.

Výzkumný projekt „Systémový přístup ke snižování zatížení životního prostředí v souvislosti s výstavbou a provozem budov, s důrazem na stavebně-energetické souvislosti (VaV-1I/3/35/04)“ realizovaný Centrem pro obnovitelné zdroje energie EkoWATT ve spolupráci s ČVUT Praha.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů