Čtvrtek, 25. dubna 2024

Reaktory mohou vyrábět vodík

Reaktory mohou vyrábět vodík
Při náhradě docházející ropy vodíkem může významnou úlohu sehrát jaderná energetika. "To byl klíčový důvod, proč se naše elektrárenská společnost stala členem Kanadské vodíkové asociace (CHA)," vysvětlil pro mezinárodní informační síť NucNet šéf ontarijské firmy Bruce Power, Duncan Hawthorne. Mezi jadernou energií a vodíkem existuje přímá vazba, neboť "bezemisní palivo lze vyrábět už dnes z proudu, který produkují atomové elektrárny mimo špičku".

Bruce Power provozuje ve stejnojmenné lokalitě dvě jaderné elektrárny o celkovém výkonu 6241 megawattů.

"Dnes nestačí uvažovat s výhledem na dvacet let. Přechod na vodíkové hospodářství potřebuje dlouhodobější, nejméně čtyřicetiletý výhled a program. "Myslím, že právě naše reaktory sehrají hlavní roli při rozvoji této vynikající technologie," říká Hawthorne. Kanada by se podle něj mohla stát průkopníkem nového zdroje energie pro dopravu, jehož "jedinou emisí je pár kapek vody".

Vodík se dnes vyrábí především parním reformingem zemního plynu a v některých závodech, např. ve Spolaně Neratovice, je vedlejším produktem.Už dnes Ústav jaderného výzkumu (ÚJV) v Řeži chystá ve spolupráci s dalšími firmami demonstraci dopravního spojení Řež-Neratovice s vodíkovým autobusem.

"Vodík lze vyrábět ze širokého spektra surovin počínaje vodou přes zemní plyn až po biomasu a ve spojení s různými zdroji energie včetně vodní, větrné a jaderné," říká ředitel ÚJV, František Pazdera. Podle jeho názoru se vodík s největší pravděpodobností bude vyrábět hlavně elektrolyticky nebo tepelným štěpením vody v jaderných reaktorech nové generace, kdy připadá v úvahu zejména vysokoteplotní reaktor. V prvním případě bude na produkci vodíku, jenž by plně nahradil ropu spálenou v tuzemské dopravě, elektrický výkon, k němuž by bylo potřeba vybudovat devět evropských reaktorů EPR, tedy například tři elektrárny o třech blocích, každá o celkovém elektrickém výkonu zhruba 14 tisíc megawattů. Na vysokoteplotní rozklad postačí mít ve třech lokalitách po čtyřech podstatně menších reaktorech (o přibližně polovičním elektrickém výkonu).

Masová výroba vodíku jako náhrady za ropu souvisí s vývojem dopravních prostředků a jejich hromadnou výrobou a zejména s budováním nezbytné infrastruktury, především sítě čerpacích stanic. "Potřebu větší produkce vodíku odhadujeme na rok 2030, kdy má v Evropské unii na tento pohon jezdit už 35 % nových automobilů," soudí František Pazdera.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů